Darko Zlojutro
Alo!
Darko Zlojutro

Alo!

Darko Zlojutro, Foto: Alo!

Zašto? To je pitanje na koje trenutno ni najveći umovi sveta ne mogu da daju odgovor.

Dok građani, vernici i nevernici masovno dolaze na njegov grob tražeći spasenje i verujući da ih molitva na tom mestu može izlečiti, crkvenim velikodostojnicima još nešto smeta i traže dlaku u jajetu, a sve kako bi odložili imenovanje Pavla za svetitelja.

Možda pojedinim crkvenim glavešinama današnjice, koji na bogosluženje dolaze skromno i u zatamljenim „audijima“, džipovima i sa zlatnim lancima smeta to što je počivši patrijarh Pavle često išao tramvajem, peške i bez telohranitelja i pratnje.

Možda je Pavlov greh i to što je u toj šetnji, gle čuda, umeo da zastane i da porazgovara sa običnim narodom, da čuje njegov glas i onako spontano nasred beogradskih ulica blagoslovi i prekrsti prolaznike koji su mu uzvraćali ljubljenjem ruke i blaženim osmehom?

Koliko je patrijarh Pavle značio srpskom narodu u najgorem vremenu, dokaz je i kolona naroda koja je došla da ga isprati na večni počinak i činjenica da isti taj srpski narod njegove slike drži pored ikone i kandila.

Zaista je pravo pitanje šta se čeka sa proglašenjem patrijarha Pavla za svetitelja? Zar je toliko „audi“ i BMW lobi jak u SPC, pa se to pitanje stalno odlaže?

Bilo kako bilo niko, nikada mi neće oduzeti pravo da svojoj deci danas, a sutra unucima pričam da sam živeo u vreme kada je beogradskom kaldrmom hodao veliki svetac, Njegova svetost patrijarh srpski Pavle.

Komentari (10)

Jovan

16.11.2017 05:13

Eh da je u pitanju samo tzv.BMW lobi bilo bi lako.Danas u SPC kolo vode masoni, evroatlantisti, pripadnici LGBT populacije, karijwristi svih fela, oportunisti i kameleoni svake lose vlasti koja vlada.

realno

16.11.2017 05:41

Taj isti dedica se je pocetkom '90 sastajao sa vrlo sumljivim politicarima i stalno slikao i smeskao kamerama. Bilo ga je raznoraznim potpisivanjima. sporazuma primirja......umesto da je samo radeo ono sto mu je Hrist naredio a to je da propoveda Jevandjelje....on to nije!!!!

Lu

16.11.2017 08:27

@realno - Ccccccc sram te bilo...dedica?! Ovi sad su dobri....trce po televizihama, osvestavaju lokale kriminalacai pevaljki, vredjaju srpkinje i porede ih sa Hitlerom.pomazu sirotinji, placaju porez????

Jelena

16.11.2017 08:30

@realno - Svaka čast na iznošenju istine!

Drita

16.11.2017 07:27

Pravoslavno bi bilo da ne pominje niko na taj način upokojenog Patrijarha. Ziveo je nečujno i upokojio se nečujno i bio bi red i običaj da putem molitve podarimo spokoj istom. Sadašnje sveštenstvo kritikujte do mile volje.

Lu

16.11.2017 08:21

Mozda je i bolje sto ga za Sveca ne proglasava "audi i bmw lobi, SPC... on je za nas Svetac i bez da ga ta ekipa svojata i koristi za licnu reklamu! Dok je on sirio dobrotu, ljubav, veru, postenje i skromnost ovi ne poznaju drugi govor osim govora mrznje...porede zene sa Hitlerom i sl... sto su dalje od Patrijarha Pavla-to bolje i hvala im na tome

Jeca

16.11.2017 08:37

Da je bio (kao) svetac, ne bi prećutno odobravao pedofiliju vladike Kačavende! Znao je i ćutao!!! U kojoj bajci vi živite?

Sanjica

16.11.2017 08:55

Od njega sam se ohladila kad sam gledala onog monaha koji je iznosio javno o silovanju,pedofiliji,i ko zna kakvim sve gnusobama se bavio cuveni svestenik,a i on sam je bio navodno zrtva maltretiranja.Kome se sve taj jadnik obracao i molio za pomoc,izmedju ostalog i Patrijarhu Pavlu,ali niko nije repom mrdnuo.Znaci znao je,ali nije reagovao

Crveni pop

16.11.2017 10:39

Zastitnik Slobodana Milosevica,prijatelj i skolski drug njegovog oca,kome je obecao da ce uvek brinuti o njemu! I jeste! Odbio je poziv studenata da im se obrati za vreme velikih demonstracija.Odbio je i tada dobio nadimak crveni pop! Posredovao je da licno ruski patrijarh dodje u Bg. i krsti Slobinog unuka.Platili smo to u to jezivo vreme milion maraka! Otvoreni pristalica zlokobnog rezima!

Pravoslavka

16.11.2017 16:01

Pišite šta hocete ali jedini posleratni patrijarh je bio gospodin a ja često odem do Hrama da mu se poklonim: "Ja spavam a moje srce je budno".