Atina suzavac neredi
Tanjug/AP
Atina suzavac neredi

Tanjug/AP

Opet neredi u Atini, Foto: Tanjug/AP

Štrajk se odvija u vreme kada poslanici vode debatu o novim merama štednje čije usvajanje zahtevaju međunarodni kreditori koji Atini

Suzavac u Atini

žGrčka policija upotrebila je suzavac da bi rasterala demonstrante koji su se u centru Atine okupili na protestu zbog novih mera štednje, o kojima se raspravlja u parlamentu.

Pozivajući se na svedoke, Rojters navodi da je policija ispalila nekoliko suzavaca. Pojedini demonstranti su policiju zasuli petardama. AP navodi da je nekolko desetina demonstranata gađalo policiju kamenicama i bakljama, ispred zgrade parlamenta, posle marša oko 12.000 ljudi koji je protekao mirno.

pružaju finansijsku pomoć.

Državne bolnice primaju samo hitne slučajeve, a zaposleni u kontroli vazdušnog saobraćaja prekinuće rad na četiri časa tokom dana, što će poremetiti oko 150 letova. Pomorci su juče stupili u četvorodevni štrajk.

Poziv na štrajk uputili su glavni sindikati javnog i privatnog sektora dan pre planiraniog glasanja u parlamentu o reformama čije je usvajanje uslov za isplatu nove tranše pomoći iz paketa vrednog 86 milijardi evra.

Grčka je ovog meseca pristala da smanji troškove, ali te mere treba da budu usvojene u parlementu pre nego što ministri finansija zemalja evrozone održe raspravu o novim zajmovima na sastanku 22. maja.

Atini su hitno potrebna sredstva da bi platila dugove u iznosu od 7,5 milijardi evra, koji prispevaju na naplatu u julu.

Grčka je obećala da će smanjiti penzije 2019. godine i umanjiti određene poreske olakšice 2020. godine da bi uštedela dva odsto svog društvenog proizvoda.

Komentari (1)

Sve po ledjima

17.05.2017 09:24

naroda!