Granični prelaza Idomeni, Grčka, Makedonija
Profimedia
Granični prelaza Idomeni, Grčka, Makedonija

Profimedia

Granični prelaza Idomeni, Foto: Profimedia

 

U toj zemlji trenutno ima oko 20.000 izbeglica i migranata, a njihov broj na graničnom prelazu Idomeni alarmantno raste, saopštilo je grčko ministarstvo za migracije, prenosi MIA.
Oko 400 izbeglica protestovalo je jutros kod granice u Idomeniju, tražeći da im se dozvoli da udju u Makedoniju, prenosi AFP.

Samo 150 osoba preslo je iz Grčke u Makedoniju od četvrtka uveče, navode grčki zvaničnici, dok AP prenosi da od petka uveče nijedan migrant nije prešao grčko-makedonsku granicu.

AP podseća da je grčki premijer Aleksis Cipras obećao da neće dozvoliti da ta zemlja postane "skladište izbeglica".
Medjutim, kampovi za izbeglice i migrante su puni, te je nekoliko hiljada njih provelo noć smrzavajući se i čekajući na makedonskoj granici, zatim u najvećoj grčkoj luci Pireju, kao i po atinskim trgovima i u nekoliko desetina autobusa, parkiranih nedaleko od najvećeg grčkog autoputa.

Nekoliko stotina muškaraca, žena i dece u četvrtak je napustilo autobuse i izbegličke kampove kod Soluna, i krenulo putem od nekoliko desetina kilometara kako bi stiglo do makedonske granice znajući da će ona ubrzo biti zatvorena za njih, ističe AP.

Takođe, nekoliko hiljada izbeglica i migranata krenulo je iz drugih delova Grčke ka severu, a oko 40 autobusa sa izbeglicama i migrantima čekalo je na glavnom grčkom autoputu dok su izbeglički kampovi na severu zemlje i u Atini popunjeni.

Izbeglice i dalje stižu u Grčku preko Egejskog mora iz Turske, u natrpanim čamcima, a zatim sa grčkih ostrva feribotima nastavljaju za Pirej.