Izbori
Profimedia
Izbori

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Biračka mesta na današnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini zatvorena su u 19 časova. Građani BiH danas su birali gradonačelnike i načelnike gradova i opština u RS i Federaciji BiH, kao i odbornike u opštinskim skupštinama i većima u oba entiteta, kao i distriktu Brčko.

Iako su iz MUP-a RS saopštili da glasanje na području tog entiteta teče bez problema, federalni mediji su naveli da mnoga biračka mesta nisu otvorena na vreme, i da je kršena izborna tišina.

Milorad Dodik, predsednik SNSD, istakao je večeras u Banjaluci da je SNSD na lokalnim izborima ostvario veličanstvenu pobedu.

- Ovo je veličanstvena pobeda SNSD, veličanstvenija od onih sa naših početaka. Dobili smo 11 opština više nego na prošlim izborima. RS je pobedila dva puta za sedam dana. Narod je rekao kakvu politiku hoće, kakvu neće – istakao je Dodik.

Dodik je rekao i da su stigle čestitke i od Vučića.

"Hvala mu", rekao je Dodik, a na opasku novinara da li mu je čestitao ruski predsednik Putin, odgovorio da je razgovarao sa Moskvom ne želevši da kaže i sa kim.

Dodik je u sedištu SNSD-a u Banjaluci novinarima rekao da u ovom trenutku ne može da proglasi pobedu u Srebrenici, ali da je uveren da glasovi koji dolaze u "vreći sa strane", ne mogu ugroziti razliku koju kandidat Grujičić u ovom trenutku ima u odnosu na Ćamila Durakovića.

"Nisu bili u pravu oni koji su govorili o tome da će SNSD biti onaj koji neće poštovati tragediju. Itekako ćemo poštovati, ali je falilo i učinićemo sve da se afirmiše i jasno obeležavaju i zločini počinjeni nad srpskim narodom u Srebrenici. Bol i patnja mora adekvatno da se obeleži", rekao je Dodik, ne skrivajući veliku radost i zadovoljstvo zboh uspeha.

Dodik tvrdi i da kandidat SNSD-a za načelika u Srebrenici zna da se tamo dogodio zločin i da će to poštovati.

Incidenti su zabeleženi i na nekoliko glasačkih mesta u RS, a odnosili su se na pokušaj kupovine glasova.

Predsednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da je, po svim trendovima pristizanja preliminarnih podataka sa lokalnih izbora, loš rezultat ove stranke kada je reč o kandidatima za načelnike opština.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da ima informacije da je loš rezultat i kandidata iz Saveza za promene u Banjaluci i još nekim gradovima.

"SDS će vrlo brzo analizirati rezultate izbora, vidjeti o čemu se radi, koliki je uticaj i čega na ovako loš rezultat i praktično pokrenuti odgovornost unutar stranke za sve nivoe, počevši od mene", istakao je Bosić i rekao da se mora videti zašto je stranka došla u ovu situaciju.

"SDS u poslednje vreme nije vodio populističku politiku, već je za razliku od lidera SNSD-a Milorada Dodika htela da ubaci realne teme i realan život u politiku, ali je evidentno da to nije dalo rezultate i stranka će iz toga izvući pouku i doneti odluku na koji način da nastavi dalje u pripremi za opšte izbore", istakao je Bosić.

Lokalni izbori nisu održani jedino u Mostaru, koji nije sproveo odluku Ustavnog suda BiH da promeni Statut grada i način izbora većinika u gradsku skupštinu.

Prvi nezvanični rezultati izbora trebalo bi da budu poznati u ponoć.

Po jedno biračko mesto sutra će biti otvoreno i u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, te u Ambasadi BiH u Beogradu.

Kupovina glasova

Tagovi