Gozba za malo para
Pečenje koje se jednostavno priprema je uvek dobar izbor, a imaćete i više vremena da na miru pripremite ostatak ručka. Ne mora uvek biti skupo, a uz različite priloge i salate, nutritivno je kvalitetan obrok.
Jelovnik:
Tortilje
Krompir čorba sa brokolijem
Pečenje od svinjske plećke sa povrćem
Kupus salata sa jogurtom i senfom
Banane sa kremom od čokolade
Banane sa kremom od čokolade
4 banane
400 ml umućenog šlaga
supena kašika kakaa
rendana čokolada
Priprema: Umutite šlag i dodajte kakao i sve promešajte. Banane isecite na kolutove. U čašu stavite malo krema, pa banana i na kraju ukrasite šlagom. Pospite rendanom čokoladom.
Savet: Šlag možete priremiti ranije i držati ga u frižideru. Banane isecite pre serviranja da ne potamne. Pripremite samo toliko porcija koliko je potrebno. Po želji ukrasite rendanom čokoladom, mlevenim keksom, piškotom ili vafl rolnicom.
Tortilje
2 tortilje
šolja soka od paradajza
100 g šunke
2 šolje rendanog kačkavalja
origano
bosiljak
so
Priprema: Ovorenu tortilju premažite sokom od paradajza skoro do ivice, pospite origano i bosiljak i složite šunku i rendani kačkavalj. Kao da slažete picu. Preklopite napola i stisnite ivice. Isto uradite i sa drugom. Složite u pleh i stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni, pa pecite petnaestak minuta. Kada se malo prohlade, isecite napola i poslužite.
Savet: Tortilje možete puniti različitim nadevom na različite načine pripreme. One se jedu hladne samo smotane, pečene tople, ugrejane u tiganju, pa punjene po želji. Izvanrednog su ukusa, a mogu biti od različitog brašna, sa raznim dodacima, recimo susamom, čijom, zelene zbog spanaća...
Kupus salata sa jogurtom i senfom
400 g crvenog kupusa
400 g belog kupusa
3 dl jogurta
kašika zrnastog senfa
jabukovo sirće
so, biber
Priprema: U činiji izmešajte jogurt, senf i jabukovo sirće. Posolite i pobiberite. Isecite kupus i sve dobro promešajte. Kupus tanko narežite i sve dobro promešajte. Ostavite da odstoji pola sata i servirajte.
Savet: Ovako priremljen preliv ima malo kalorija, a veoma je aromatičan. Ako želite, možete dodati malo seckanog luka ili sitno seckanog vlašca.
Pečenje od svinjske plećke
svinjska plećka
ulje
so
suvi začin
600 g šargarepe
500 g graška
Priprema: Plećku dobro namažite solju i suvim začinom, prelijte je uljem i stavite u pekač ili đuveč, dodajte vodu da bude do 2 centimetra u posudi, poklopite i pecite u ugrejanoj rerni na 160 stepeni oko 3 do 4 sata. Ostavite da se meso opusti i secite na šnicle. Šargarepu isecite na kolutove 1,5 centimetar debljine, obarite kao i grašak. Poslužite šnicle, a povrće prelijte sokom od pečenja. Višak sosa sipajte u bokal da ga po želji svako može dodati na šnicle ili povrće.
Savet: Pečenje od svinjske plećke je veoma ekonomično. Možete ga jesti toplo ili hladno. Izvanredno je za sve obroke. Hladno se može tanko seći i poslužiti kao dodatak za sendviče. Povrće kao prilog izaberite po ukusu. Pravilo je da se plećka peče duže na umerenoj temperaturi.
Krompir čorba sa brokolijem
Potrebno je:
2 srednja bela krompira
200 g brokolija
2 dl mlečne pavlake za kuvanje
suvi začin
so
maslinovo ulje
Priprema: Krompir očistite i isecite na kocke. Stavite u sud i nalijte hladnom vodom. Vodu posolite i kuvajte. Kada provri, smanjite temperaturu i kuvajte na umerenoj temperaturi desetak minuta. Brokoli isecite na manje cvetiće i stavite u čorbu. Dodajte suvi začin ili kocku za supu i kratko kuvajte. Dodajte mlečnu pavlaku i na srednjoj temperaturi prokuvajte. Dodajte začine po ukusu. Servirajte u činijice i sipajte kafenu kašičicu maslinovog ulja.
Savet: Beli krompir je brašnjav i nije potrebno zapržavati čorbu. Krompir se uvek preliva hladnom vodom jer se u suprotnom ne skuva ravnomerno. Dodavanjem mlečne pavlake podižete kvalitet čorbe jer dodajete protein. U vreme posta dodajte biljnu pavlaku. Maslinovo ulje dodaje dodatnu aromu.