Rejkjavik, Island
Profimedia
Rejkjavik, Island

Profimedia

Rejkjavik, Island, Foto: Profimedia

Saborski zastupnik Goran Aleksić na Fejsbuku je podelio zanimljive opservacije jednog Hrvata koji je svoju životnu sreću odlučio da potraži na Islandu.

Goran Aleksić je sada objavio i to loše iskustvo s Islanda, dodavši kako mu nije cilj nikoga da nagovara da se odseli iz Hrvatske na Island već samo da želi da prenese tuđa iskustva, piše Net.hr.

- Savetujem ljudima da idu na Island samo ako imaju nekoga ko je proveo 10 godina na Islandu. I to nekog vrlo bliskog jer se u protivnom neće dobro provesti. Proveo sam pet meseci radeći na Islandu u gradiću blizu Rejkjavika, pa ću vam opisati moj deveti krug pakla - naveo je drugi Hrvat sa Islanda koji je svoje mišljenje poslao Aleksiću.

Dve različite priče

"Kao prvo nije istina da na prvoj plati ne plaćate poreze jer sam ja uredno platio 37 posto.

Kao drugo, plata kasirkama u supermarketima nije 3.000 evra već oko 2.000 čak i nešto manje i po pravilu vam tu rade deca od 16 do 18 godina starosti, retkost je videti gospođu od 40 godina.

Treće u banci vam ne daju izveštaj plate, a kad pitate u firmi oni vam kažu da banka to daje.

Četvrto, uopšte nisu ljubazni i nasmejani, veoma su namrgođeni i ne bi vam pružili pomoć nikada itd."

Dalje su se nizale tačke koje opisuju "deveti krug pakla" na Islandu, u kojima nezadovoljni Hrvat kaže da su većina notorni alkoholičari, da svi žive na kredit, da su stanovi skupi, da imaju prividno dobar životni standard...

Međutim, Aleksiću se javila i jedna gospođa, takođe iz Hrvatske, koja već dugi niz godina živi na Islandu, a njeno iskustvo je ovakvo:

"Ćao ima nas još ,ali zivot je i bolji od onog sto Vam je Vaš poznanik napisao, ja sam tu od 1996. godine, imam šestoro dece i troje je završilo ove godine fakultet, neki su krenuli dalje na master, a neki još uče. Da sam ostala u mojoj voljenoj Hrvatskoj bili bismo gladni i bosi, ali eto to je zivot, mi se trudimo da idemo svake godine na odmor od tri meseca da napunimo baterije preko zime".

Aleksić je zatim rekao kako uvek treba biti oprezan u životu sa svim stvarima, pa i sa odlascima u inostranstvo, navodeći da neko može da prođe dobro, neko loše, ali da sve zavisi od svakog ponaosob.