Ivan Radovanović
Profimedia
Ivan Radovanović

Profimedia

Ivan Radovanović, Foto: Profimedia

Nije mu bilo suđeno. U zenitu karijere kada je bio Mihajlovićev "džoker iz rukava" koji je mogao da preraste u vedetu "orlova" za neke naredne pohode, Ivan Radovanović nestao je sa reprezentativne scene na koju se više nikad nije vratio. Vezista Kjeva iz Verone otvorio je dušu u razgovoru za "Alo!", rekavši da je mišljenje klasičnih mediokriteta uticalo na njegovu sudbinu u nacionalnom timu.

- Reprezentacija je za mene oduvek bila svetinja. I sad je. Uvek sam rado prihvatao poziv i bio sam spreman da pružam maksimum na svakom meču i da ispunjavam sve zadatke koje mi selektor nametne. Ipak, ljudima sam bio trn u oku jer su govorili da da sam miljenik selektora Mihajlovića, a ustvari sam igrama u klubu zaslužio poziv - istakao je Radovanović za "Alo!" i dodao da su priče o menadžerskim igračima potpune besmislice koje štete fudbalerima, što je prema njegovoj tvrdnji, sam osetio na koži.

- Sve se promenilo od onog meča protiv Hrvatske. Ljudi uvek "znaju" ko treba da igra i uglavnom im se ne sviđa kad selektor odabere igrača za kojeg većinsko stanovništvo tvrdi da ne zaslužuje ni poziv, a kamoli da igra. Odmah se potegnu priče o menadžerskim igračima što je nanelo veliku štetu većini fudbalera. Jednostavno te to ubije u pojam i padne ti samopouzdanje. I sam sam bio žrtva toga - otkrio je Radovanović ono što mu već neko vreme leži na srcu.

Uprkos poznatim sastojcima koji se već duže vreme krčkaju u kuhinji srpskog naroda, čak i onih prosečnih ljubitelja "loptanja", Radovanović je najavio da mu je prevashodni zadatak da se posveti dobrim igrama u Seriji A, a ukoliko kojim slučajem dobije reprezentativni poziv, sa zadovoljstvom će ga prihvatiti.

- Lepo mi je u Kjevu, standardan sam igrač i jedan od najstarijih po stažu u ekipi. Zadovoljan sam svojim partijama, a zadovoljni su i u klubu mojom posvećenošću. Iskreno, ne nadam se previše reprezentativnom pozivu, ali ukoliko usledi, rado ću se odazvati. Uvek sam tu za "orlove" kad zatreba. Nikad nisam ni poželeo da odem - kaže 28-godišnji Radovanović.

Radovanović u duelu sa Rakitićem i Mandžukićem

Profimedia

Radovanović u duelu sa Rakitićem i Mandžukićem, Foto: Profimedia

"Leteći magarci" su sjajno započeli sezonu u Kalču, ali je odjednom usledio pad forme. Povezali su pet mečeva bez pobede, a ovog vikenda prekinuli su crni niz trijumfom nad Kaljarijem (1:0) u meču u kom je Radovanović u jednom trenutku bio kapiten.

- Kada je Serđo Pelisije izlazio iz igre, saigrač koji ga je zamenio prišao mi je i uručio mi kapitensku traku. U trenutku sam bio zbunjen, nisam očekivao, ali nije bilo vremena za čuđenje. Morao sam da nastavim sa igrom. Tek u svlačionici mi je postalo jasno da sam izvesno vreme nosio traku oko ruke. Uostalom, jedan sam od igrača koji je najduže u klubu (četiri godine), pa su se malo vodili i time.

Radovanović će se narednog vikenda sresti oči u oči sa čovekom koji mu je ukazao poverenje u reprezentaciji 2012. godine, pošto će tim iz Verone ići na gostovanje Mihajlovićevom Torinu.

- Vratilo nam se samopouzdanje posle pobede nad Kaljarijem i idemo u Torino da pokušamo da se domognemo bodova. Neće biti lako, u sjajnoj su formi, imaju odličnu ekipu, sjajne individualce i odličnog trenera.

Kada je Mihajlović u pitanju, iskusni vezista govorio je isključivo u superlativima. Štaviše, uveren je da bi sadašnji strateg Torina odveo Srbiju na Evropsko prvenstvo 2016.

- Odličan je stručnjak. Ima autoritet, što pokazuju i rezultati koje pravi sa svojim klubom. Odličan je bio u reprezentaciji, ali problem našeg naroda je to što želimo sve. Odmah i sad! Ne može uvek tako. Ne vidim ništa loše u tome što smo propustili Svetsko prvenstvo u Brazilu. Stekli smo iskustvo i već u narednom ciklusu kvalifikacija bilo bismo pravi. Pogledajte sada, većina igrača koji su igrali pod Mihajlovićevom palicom, sada su nosioci reprezentacije. Da je ostao selektor i u narednom ciklusu, ne sumnjam da bi odveo naš nacionalni tim na Evropsko prvenstvo koje je igrano ove godine - uveren je Radovanović.

Najviše srpskih "legionara" koji zarađuju inostrani fudbalski hleb, nastupa u Seriji A. Radovanović je ponosan na tu činjenicu, ali smatra da su svi oni nepravedno zapostavljeni, bar kada je u pitanju reprezentacija.

- Malo srpskih igrača iz Italije igra u nacionalnom timu. To je jedna od najjačih evropskih liga i svakako treba posvetiti pažnju našim igračima koji nastupaju ovde. Sjajni su fudbaleri i uglavnom nosioci svojih klubova. Ne razumem zašto Ljajić nije pozvan... Dečko zaslužuje da igra u reprezentaciji. On je tip igrača koji pravi razliku. Sa Tadićem bi činio neustrašiv tandem, ali nije moje da odlučujem ko treba da igra. Selektor najbolje zna.

Bio je kapiten protiv Kaljarija... Radovanović

Profimedia

Bio je kapiten protiv Kaljarija... Radovanović, Foto: Profimedia

Vezista Kjeva prati igre "orlova" i zasad je zadovoljan kako se stvari odvijaju u našoj grupi.

- Imamo mnogo kvalitetnih igrača, na papiru smo bolji od svih konkurenata, samo to treba pretočiti na teren. Atmosfera u ekipi je jako važna i potreban je čovek koji će uspostaviti psihološki mir i sugurnost. Mislim da je Muslin zasad na dobrom putu i treba verovati u njega i u ove momke.

Radovanović je karijeru započeo u Partizanu gde je prošao sve mlađe kategorije, ali nikad nije zaigrao za prvi tim. Bio je na pozajmici u Smederevu, a onda je iznenada usledio poziv Atalante. Tu je počela njegova inostrana karijera, a kako sada stvari stoje, zadovoljan je fudbalom i životom i Italiji i nema nameru da se vraća u srpski fudbal, čak ni da završi karijeru.

- Bio sam vrlo mlad kada sam dobio poziv Atalante. Trebalo je povući pametan potez imajući u vidu sve okolnosti. Odlučio sam da odem u tim iz Bergama, gde mi je bilo potrebno malo vremena da se uklopim. Neko vreme sam proveo na pozajmicama, ali ubrzo sam stekao iskustvo igranja u Italiji i navikao sam se na taj stil fudbala. Planiram da završim karijeru u Italiji i ovde da ostanem. Supruga i ja smo se uklopili u stil života, a pre nekoliko dana smo dobili ćerkicu. Lepo mi je ovde, verovatno se neću vraćati u Srbiju - zaključio je Radovanović.