Turska Vojni udar u Turskoj
Tanjug/AP 15-07-2016
Turska Vojni udar u Turskoj

Profimedia

Vojni udar u Turskoj, Foto: Profimedia

General Akin Ozturk je prema ispravljenoj verziji demantovao da je učestvovao u puču.

Lokalni mediji su objavili slike generala kad se pojavio pred sudom, izgledao je iscrpljen, sa zavojem na uhu.

Sud je večeras odredio pritvor za generala Ozturka i još 25 generala i admirala koji su danas izašli pred sud.

Oni su optuženi za pokušaj narušavanja ustavnog poretka i pokušaj ubistva predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Akin Ozturk je demantovao danas pred sudom da je jedan od vođa prevrata, a imena vođa još nisu objavljena.

"Ja nisam deo onih koji su planirali i sproveli vojni puč. Ne znam ko ga je panirao i ko ga je vodio", rekao je general.

On je dodao da na osnovu svog iskustva misli da se radi o "paralelnim strukturama", što znači mreža sveštenika Fetulaha Gulena koji živi u SAD, prenosi agencija Anadolija.

"Ne znam ko je unutar turskih oružanih snaga organizovao i izvršio taj puč. Nemam nikakve informacije na tu temu. Ja sam se mnogo borio protiv te organizacije", rekao je general Ozturk, misleći na Gulenovu organizaciju.

Bivši komandant turskog ratnog vazduhoplovstva, general Akin Ozturk, priznao je ranije tužiocima da je imao ulogu u organizovanju pokušaja državnog udara u Turskoj, javila je danas državna agencija Anadolija, a preneo Rojters.

Gulena, koji je postao najveći protivnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a nalazi se u dobrovoljnom izgnanstvu u SAD.

Gulen je demantovao povezanost sa pučem.

Turska policija je danas sprovela raciju u vazduhoplovnoj vojnoj bazi Indžirlik u kojoj se nalaze avioni koalicije predvođeni Amerikom. Tom prilikom uhapšeno je sedam vojnika, javila je turska agencija Anadolija.

Turski tužioci, u pratnji policije, ušli su ranije tokom dana u bazu Indžirlik.

Anadolija nije navela za kojim dokazima su tragali policija i tužioci, preneo je AFP. Službenici turskog tužilaštva sprovode pretres baze zajedno sa policijom.

U subotu 16. jula, turski premijer Binali Jildirim izjavio je da je turski vazdušni prostor zatvoren zbog pokušaja državnog udara u zemlji. Američki mediji su izvestili da je baza Indžirlik u južnoj Turskoj ostala bez struje, a lokalne vlasti su onemogućile kretanje do i od baze.

Obustavljene su bile i vazdušne operacije iz baze Indžirlik.