Donald Tramp
Profimedia
Donald Tramp

Profimedia

Donald Tramp, Foto: Profimedia

"Nijedan kandidat nije ozbiljno objasnio šta on ili ona misli o vojsci, upotrebi vojne sile, kriterijumima za slanje američke vojske u borbama ili širim pitanjima mira i rata", napisao je Gejts u autorskom tekstu za "Vol strit džurnal".

On je primetio da i Klintonova i Tramp uglavnom govore uopšteno o kompleksnim pitanjima koja čekaju novog predsednika SAD.

Ta pitanja su brojna, rekao je Gejts navodeći primere Južnog Kineskog mora, nuklearnih ambicija Severne Koreje, režim ruskog predsednika Vladimira Putina, kriza na Bliskom istoku, rat u Siriji i terorizam Islamske države.

Prema Gejtsu, odnos sa Kinom traži "predsednika sa strateškom vizijom i veštim diplomatskim i političkim veštinama", a takve kvalitete Tramp nema.

Uprkos oštrim rečima na Trampov račun, Gejts kaže da je i dalje neopredeljeni birač.

On je kritikovao i Hilari Klinton zbog protivljenja Transpacifičnom partnerstvu koji je prvobitno podržavala, kao i zbog zagovaranja "zlosrećne promene režima u Libiji" i promene stava o ratu u Iraku dodavši da nije iznela nove ideje o rešavanju žarišta na Bliskom istoku.

Ali, Klintonova bi možda mogla da dobije njegov glas, rekao je Gejts.

Napominjući da do 8. novembra ona ima vremena da obrazloži stvoju viziju spoljne i bezbednosne politike Gejts je rekao da će od toga zavisiti kome će mnogi, uključujući i njega, dati svoj glas.

"Svet sa kojim se suočavamo je previše opasan i kompleksan da bismo imali predsednika koji veruje da ima sve odgovore i ne želi da sluša nikoga", rekao je Gejts misleći na Trampa.

Kada je reč o nacionalnoj bezbednosti, Tramp je nepopravljiv, rekao je on i dodao da je "tvrdoglava neznalica o spoljnoj politici i kako da vodimo našu zemlju i vladu, a i po temperamentu je nepodoban da vodi naše muškarce i žene u uniformu.

"On je nekvalifikovan i nepodoban da bude komandant vojske", rekao je Gejts koji je bio ministar odbrane za vreme predsednika Džordža Buša i Baraka Obame.

Tramp je odgovorio bivšem ministru odbrane na skupu u Koloradu rekavši da je Gejts "verovatno ima problem za koji mi ne znamo".

Tramp je nazvao Gejtsa "potpunim klovnom" i "neprijatnom osobom".