Ivan Kovač
promo
Ivan Kovač

promo

Ivan Kovač, Foto: promo

Da srpski radnici i prava koja imaju ne mogu najčešće da ostvare, najbolje govori primer Ivana Kovača iz Novog Sada. On, naime, već pune tri godine ne uspeva da naplati više od 300.000 dinara, koliko mu bivši poslodavac duguje. Pošteno zarađen novac mukotrpnim radom može da zaboravi, iako mu treba bukvalno za lek.

Kovač je, inače, onkološki bolesnik sa šest operacija iza sebe, a očekuju ga još dve. I pored svih lekarskih intervencija, njemu su konstantno potrebne i terapije koje su, naravno, paprene. No nakon preko 30 godina radnog staža Kovač prima invalidsku penziju od sramotnih 13.900 dinara.

- Radio sam u firmi „Feniks”, vlasnika Mladena Adamovića. Godinu i po dana sam bio i kurir, i kuvarica, i moler, ma sve što je trebalo. Pošto je pre devet godina kupio firmu u privatizaciji, ja sam bio zadužen da vodim renoviranje, ali i pazim objekat, hranim radnike, krečim, pa čak i da vodim finansije i isplaćujem dnevnice. Nisam ni imao radno vreme, non-stop sam bio na poslu i vodio sve poslove kao da je moja rođena firma u pitanju. Onda sam dobio karcinom prostate i otišao na lečenje - priča Kovač.

Kako nastavlja, tada su počele njegove muke. Bili su potrebni novci za brojne operacije i terapije, a od bivšeg gazde, koji mu je ostao dužan ukupno 389.296 dinara zarađenih još tokom 2011. i 2012, nikako nije uspevao da naplati dug. Nije pomogla ni sudska presuda, jer je Adamović u međuvremenu firmu oterao u stečaj.

- Obratio sam se sudu i u julu ove godine sa molbom da mi se priznati iznos uplati, no dobio sam od njih odgovor da ne postoje zakonski uslovi da se to naplati, ni delimično, ni u celosti. Adamović mi je tokom cele ove godine, na mrvice, isplatio oko 65.000 dinara. Stalno mi obećava da će mi redovno isplaćivati dug, ali sve ostaje na tome, na praznim obećanjima i niko ništa tu ne može. A ja, iako me doktori grde kad uopšte izlazim iz kuće, odem da odradim pokoji poslić za makar jednu crvenu, bar za lekove da imam - kaže Kovač, koji, i pored svega, ne traži ni sažaljenje, ni milostinju, već samo ono što je pošteno zaradio.

Sud je, inače, još jula 2013. doneo presudu u njegovu korist, ali ne postoji način da se, bar zakonski, novac od bivšeg gazde izvuče.

Penzija za dve terapije

- Zbog neuplaćenog staža ne mogu da ostvarim normalnu penziju, jer sam od februara 2014. u invalidskoj penziji, pa primam samo oko 13.000 dinara, dok mi za lekove treba najmanje 6.000 po terapiji - požalio nam se očajni Kovač, koji čeka plate zarađene još tokom 2011. i 2012. godine.

 

Mobing nad 176 radnika!

Udruženju „Stopmobing Srbija”, koje u svojih 17 povereništava ima više od 84.000 članova, u toku prošle godine stiglo je 176 prijava zlostavljanja na radu. Od toga se u 59 prijava radilo o kršenju prava radnika koja su tretirana drugim zakonima. - U toku postupka, najverovatnije zbog straha za svoj posao, 42 prijave su povučene. Od preostalih 75 prijava za koje smo utvrdili da su opravdane, pre pokretanja i podnošenja Zahteva za pokretanje postupka zaštite od zlostavljanja na radu, 52 prijave smo rešili u direktnom kontaktu sa poslodavcima, koje smo upoznali sa negativnim posledicama i po samo preduzeće, ako menadžment ne preduzme odgovarajuće mere prema moberima, što je svakako i najbolje rešenje. Na ovaj način se sukobi ne produbljuju, zlostavljači ili moberi se kažnjavaju internom odlukom direktora, a zaposleni može svoj posao obavljati bez straha od daljeg maltretiranja - navodi predsednik Udruženja Žika Živadinović. On napominje da najveći broj prijava za mobing dolazi iz javnog sektora, kao i da su žene češće izložene zlostavljanju na radu, ali i da su istrajnije u odbrani svojih prava od muškaraca.I. Žigić

Komentari (8)

brat ljubo duhovnik

20.12.2016 20:15

smeniti acu vulina,njegov je to resor ,a ne da nas svadja sa hrvatima i celim svetom. zao mi ovog mucenog coveka kovaca!

lilit

20.12.2016 20:15

"država" ćuti kada je u pitanju dug prema radnicim. Da nije platio 1.000 dinara za struju ODMAH BI GA POSLALI 100 god na robiju i zaplenili mu unutrašnje organe!

Marija

20.12.2016 20:37

Ovde moze a i mora g-din Vulin da se jako aktivno ukljuci. Ako hoce moze da na nivou vlasti to da resi bez problema,Problem je sto ovo nije usamljen slucaj a to niko ne resava nego gura pod tepih. Resavanjem ovakvih i slicnih radnickih problema ogleda se uspeh ministra,Radnicka prava su jako niska.

zoo inspektor

20.12.2016 21:39

meni je lopov zoric dugovao 2 miliona na neisplacene zarade a sada je menadzer u jedinstvu ,a firmu projektomontazu sto je oterao u stecaj za 45 miliona evra i 400 ljudi na ulicu baskari se iz kuce u grockoj do 3-4voro sobnog na bezanijskoj kosi u dilu sa privrednim sudom i stecajnim upravnikom zavrsio je tako sto dana nije bio u pritvoru... sprega vlasti ds sns sa takvim je ocigledna i samo se nastavlja niz firmi koje idu istim scenarijom u propast dok se jedni basoslovno boga

Jo

20.12.2016 22:11

Nazalost radnicka je tuga pregolema svuda u svetu...moj komsija u Chicago je invalid sa amputacijom kojem je trebalo 6 godina da dokaze da je invalid i da dobije invalidsku koja mu nine dovoljna ni za lekove pa kao teski invalid mora da radi u Walmart da bi preziveo...a od firme u kojoj je ostao invalid nista jer su bankrotirali...znaci u celom svetu radnice mucenice crno ti se pise....

Goran

21.12.2016 06:25

Kad sam procitao naslov mislio sam da je u pitanju Stilos. Oni su dobro poznati inspekciji a radnicima su duzni osam plata u proseku. Tuga,

Angelina Joksimovic

21.12.2016 06:56

Eh da je jedini.

ana

21.12.2016 12:59

kad isplati sve poverioce bice beskucnik koji gazda breeeee