Klizi vrednost dinara!
Oliver Bunić
Klizi vrednost dinara!
Klizi vrednost dinara!, Foto: Oliver Bunić

 

Iako je Narodna banka Srbije (NBS) pokušala da ublaži oscilacije kursa, te u prethodna dva meseca intervenisala prodajom čak 340 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu i kupovinom 40 miliona evra, dinar je ipak oslabio.


Ekonomista Mlađen Kovačević, podsećajući da je dinar već dugo jako precenjen, ocenjuje da je NBS sa svoje strane uradio sve što je mogao da mu ne dozvoli da značajnije sklizne.


- Imam utisak da je na pad vrednosti dinara uticala i činjenica da je ove godine za novogodišnje praznike došlo u Srbiju mnogo manje gastarbajtera nego inače, te da je i to uticalo na manju ponudu deviza, a samim tim i na manju vrednost dinara - smatra Kovačević.


On upozorava i da je veliko pitanje kako će se stvari odvijati u narednom periodu jer će u aprilu Evropska centralna banka prestati da upumpava novac u privredu.
Da je dobar deo krivice za pad dinara na gastarbajterima, odnosno nedostatku istih, smatra i ekonomista Miladin Kovačević.


- Krajem prošle godine, vrednost domaće valute je oslabila zbog manjeg priliva deviza, što je pak bio prednovogodišnji trend koji se neće nastaviti. Takođe, bio je i malo intenzivniji odliv deviza po osnovu dividendi. U narednom periodu pak može sasvim sigurno da se očekuje stabilan kurs - napomenuo je Kovačević.

 

Vrednost dinara u odnosu na evro

11. 11. 2015.120,59
11. 01. 2016.122,01
* dinara za jedan evro