Radenko
privatna arhiva
Radenko

privatna arhiva

Radenko, Foto: privatna arhiva

 

Da ne bi stradala ostala deca i pacijenti u Srbiji, juče su stručnjaci koje je ministar zdravlja Zlatibor Lončar odredio počeli kontrolu po srpskim bolnicama.

 

- U medicinskoj dokumentaciji navodi se da je pacijent imao je gasnu gangrenu i otvoreni prelom ruke. Istovremeno, juče ujutru su krenuli stručnjaci po srpskim bolnicama koji će kontrolisati rad svojih kolega i moraće da do 20. oktobra daju svoje zaključke ministru Lončaru.

Takođe, dužnost v. d. direktora u Opštoj bolnici u Loznici preuzeo je dr Zoran Kovačević i tamo se stanje polako smiruje. Da li će dr Dobrivoje Bojanić, ortoped koji je lečio to dete, biti priveden, to se ne zna, jer je to na pravosudnim organima - kaže za „Alo!” izvor blizak Ministarstvu zdravlja i dodaje da je Lekarska komora Srbije (LKS) do sada već trebala da pokrene postupak pred Sudom časti u vezi sa načinom lečenja preminulog pacijenta.

Klostridija

profimedia

Klostridija, Foto: profimedia

Milan Dinić, predsednik LKS-a, kaže za „Alo!” da je na osnovu dopisa Inspekcijske službe Ministarstva zdravlja, kao i navoda iz medija pokrenut postupak utvrđivanja profesionalne odgovornosti dr Dobrivoja Bojanića pred Sudom časti u Kragujevcu.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, objašnjava da je gasna gangrena teško infektivno oboljenje koje izazivaju različiti tipovi klostridija.

- Odlikuje se karakterističnim lokalnim promenama zagađene rane, iz koje se širi neprijatan miris. On može da se oseća čak i ispod gipsa. Oboljenje izazivaju različiti sojevi bacila klostridija. To su anaerobni mikroorganizmi, odnosno, razmnožavaju se bez prisustva vazduha.

Stvaraju spore, koje su otporne u spoljašnjoj sredini. U organizmu inficiranih osoba iz spora se razvijaju vegetativni oblici bakterija, koje produkuju različite toksine. Lokalno mogu da izazovu otok, crvenilo, bol, odumiranje tkiva i druge simptome, ali i sepsu. Smrtnost je vrlo visoka, koja i pored preduzetog intenzivnog lečenja iznosi od 40 do 80 procenata. Inače, spore klostridija nalaze se u digestivnom sistemu različitih životinja, odakle dospevaju u spoljašnju sredinu i zagađuju zemljište. Bliski „srodnici” klostridija koje izazivaju gasnu gangrenu su i one koje su odgovorne za pojavu isto tako teške bolesti - tetanusa - objasnio je taj stručnjak.

Lončar naredio  hitne mere

Milorad Milanković

Lončar naredio hitne mere, Foto: Milorad Milanković

 

Počele kontrole po bolnicama

U KC Kragujevac već je izabrano 20 lekara koji će od subote početi da obilaze bolnice u Kraljevu, Kruševcu, Užicu, Čačku, Paraćinu, Ćupriji i Jagodini. Kako je za „Alo!” izjavio Predrag Sazdanović, direktor tog kliničkog centra, kontrolisaće se sve, od dokumentacije pacijenata, preko pregleda, broja i razloga transfera bolesnika u druge ustanove, a kontrolori će ići i u vizite ljudima koji se leče - naveo je on.

Kako saznajemo u KC Kragujevac, pojave neadekvatnog lečenja i pacijenata koji stužu u teškom stanju nisu retkost, a među najpoznatijima je slučaj trudnice koja je dovezena iz Novog Pazara sa mrtvim plodom u stomaku.

Kako „Alo!” saznaje, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Meho Mahmutović i direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović održali su hitan sastanak sa direktorima zdravstvenih ustanova iz 10 gradova sa juga Srbije. Formirane su stručne komisije, čiji će zadatak biti da u naredna tri dana bez najave izvrše stručnu kontrolu u bolnicama.N. R.

 

Doktor ni saučešće nije izjavio

Dan nakon što su sahranili sina Radenka, njegove roditelje ne napušta osećaj ogorčenosti zbog ponašanja dr Bojanića, kog smatraju krivim za nestručno lečenje i nesreću koja ih je snašla. Kako kažu, ni saučešće im nije izjavio. Poslednji put su ga videli u petak, 7. oktobra, u Institutu za majku i dete, dan pre nego što im je sin umro.

- Razočarani smo jer dr Bojanić nije poslao ni telegram saučešća ako već nije mogao da nas pozove. To bi bilo ljudski, ali nam se nije javljao, iako je na dan sahrane bio u Loznici, kako smo čuli, da bi dao izjavu u policiji - priča Milan.

Na sahrani nesrećnog dečaka u bolnoj tišini ispred kuće Nikodinovića samo su se mogli čuti komentari osude lekara, jer i pored evidentne greške, nije smogao snage da sam skine beli mantil.

– Da sam na njegovom mestu, sam bih okačio beli mantil o klin i prestao da se bavim tim poslom - čulo se od komšija.

S. Pajić

Save

Komentari (19)

Slavica

14.10.2016 07:03

Prekinite vise pisati o tome pustite dete da pociva u miru ,nemojte vise stajati na muku jadnim roditeljima

Gresis

14.10.2016 08:49

@Slavica - Treba da se pise o ovome svakim danom sve vise, inace ce sve pasti u zaborav!Ne smemo i ne damo da se zaboravi!

zora vukasinovic

14.10.2016 09:50

@Slavica - Bozija volja i kraj price.Ljekar nikada ne ubija pacijenta ma koje vjere bio a bili su iste vjere i preminuli i ljekar.

nevenka uzelac

14.10.2016 15:34

@Slavica - Tacno Bog je tako hteo i kraj price.

Драгомир

14.10.2016 07:19

Доца није изјавио саучешће?Он сматра да није уопште крив.НИ ЈЕДАН ЛЕКАР НИКАДА НЕЋЕ СМАТРАТИ ДА ЈЕ ИОЛЕ КРИВ ЗА СМРТ ПАЗИЈЕНТА. Одавно су извежбани да ће изнаћи низ аргумента и за смрт детета нико неће да одговара?Колика је неспособност да кренемо од министра Лончара је да је сменио директорицу и начелника потпуно непотребно.Тек да нам замаже очи?Крене се од тренутко код кога је дете прво доведено.А оно испало да није ни писано шта се радило па се каже - НЕМАМО НА ОСНОВУ ЧЕГА ДА ВРШИМО ОПТУЖБЕ!

Zana

14.10.2016 08:11

Tuga,pocivaj u miru mali andjele,nesrecnim roditeljima neka Gospod da snage.

GLUMICA

14.10.2016 08:53

molim Vas....nemojte ovakve naslove...ubice nas tuga

zlatokosa

14.10.2016 14:04

@GLUMICA - Tuga,neka ga andjeli cuvaju...

deki

14.10.2016 09:18

Sram da ga bude,nije kriv,ali platiće on na drugi način,biće kriv pred Bogom koji sve vidi.

blagoje supic

14.10.2016 15:31

@deki - Bog je i uzeo jer njegova je zadnja.zasto krivite ljekare a niko boga?ali na srecu nase vladike tvrrde da mi srbi ne umiremo tako da je otisao u bolji i pravedniji vjecni zivot na nase carstvo nebesko.Vjeruj crkvi i vladikama i neboj se zivota i onog sta zivot nosi dobro i lose.

lela

14.10.2016 09:46

Dodjite u Leskovcu obavezno,ja mislim da ovakvo rasulo u bolnici jos niste videli,tuzno,pretuzno,kada dodje vreme porodjaja trudnice imaju strah i mole se Bogu da bude kasvetan doktor,kojih je na zalost bas malo!!!

mima

14.10.2016 10:06

koja farsa!

Loznica

14.10.2016 12:57

Mene samo zanima zasto svi lincuju ortopeda kad je lepo receno da se dete javljalo pedijatru sa visokom temperaturom i otecenom rukom. Zar nema tu i odgovornosti pedijatra? Sta ako se ispostavi da pedijatar nije odreagovao adekvatno?

Nedim

14.10.2016 14:08

DrBojanić je mogao da predpostavi i da može doći do te gasne gangrene.Ako nije bio siguran u sebe pitati kolegu ili pod hitno da je dečaka spakovao za Beograd u Tiršovu.Neka ponovo polaže ispit kojim je vezan za ortopediju i obnavljanje znanja nije na odmet.

Vule

15.10.2016 05:36

@Nedim - Ne mora ni da pita kolegu moze da pogleda na internetu ili u medicinskoj knjizi ako je zaboravio ,a verovatno nije nikad ni ucio ,nego kupio diplomu kao i Toma

kv

14.10.2016 22:22

U KRALJEVACKOJ BOLNICI RADI SE SAMO PO PARTISKOJ LINIJI RADE I NEMAJU BLAGE VEZE DAS PARE I PRIMETE ODMA NA POSO

mima

14.10.2016 22:37

Toliko ima nemilih dogadjaja, nestručnosti i korupcije da je ovo strašno. Kompletno rukovodstvo bolnice treba smeniti jer znamo da se doktori zapošljavju preko veze i ako su kupili diplimo, a oni pravi beže iz zemlje.

Dusan

15.10.2016 07:08

Dobro.Jutro.Strasno Sta Se Radi Po Srbiji .Bogu Plakati Istog Tig Doktora Koji JebLecio Malisana Ja Bih Ga Zivog Zapalio Da Svi Gledaju Da Oseti Muke I Bol Kao Sto Je Malisan Imao.Strasno.Mali Andjele Pocivaj U Miru Tamo Gore Neka Te Andjeli Čuvaju.

mili

16.10.2016 21:54

Direktorka paraćinske bolnice ne dozvoljava mladim lekarima da volontiraju posle staža. Volontiranje odnosno besplatan rad je nešto najhumanije što postoji i to se u zemljama zapadne evrope visoko ceni. To je istinski dokaz ljubavi prema poslu. Zato nam i mladi lekari odlaze iz zemlje. Važno je da direktorka zapošljava zdravstvene radnike iz svoje stranke koji samo znaju kako da se dobro uvuku u d... nadređenima zato nam i propada zdravstvo.