Viber
Profimedia
Viber

Profimedia

Viber, Foto: Profimedia

Prema nalogu Agencije, operatori su bili dužni da sprovedu tu meru u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, koji predviđa da je komunikacija za potrebe direktnog marketinga dozvoljena samo uz prethodno pribavljenu saglasnost korisnika.

Mogućnost korišćenja servisa kao što su Viber i WhatsApp biće isključena dok Agencija posebnim nalogom ne odredi da se takva zabrana suspenduje.

Kako javljaju "Vijesti", naredba je u međuvremenu ukinuta i ti servivi ponovo su proradili.

"Vijesti" su povodom blokiranja ovih servisa kontaktirale izvršnog direktora EKIP-a Zorana Sekulića, koji je odbio da objasni zašto je agencija ranije donela odluku o suspenziji.

Opozicioni Demokratski front je reagujući na nalog da se ugase mreže Vibera i WhatsAppa poručio građanima da je činjenica "da Đukanović i DPS pokušavaju da u Crnoj Gori zavedu diktaturu", te da su to jasni znači da je DPS izgubio na izborima. "Ovako diktatori reaguju kada su svesni da su gotovi", navodi se u postu Demokratskog fronta.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) osudila je gašenje aplikacija "Vajber" i "Voc ap" u Crnoj Gori, navodeći da je reč o "nezabeleženoj cenzuri internet-servisa na dan glasanja", te da ova odluka ne doprinosi povećanju poverenju građana u izborni proces.

"Upravo ove servise građani masovno koriste da bezbedno prijave slučajeve korupcije i dostave dokaze o izvršenju krivičnih dela protiv izbornih prava od kojih su mnoga već procesuirana ka specijalnom tužiocu u formi krivičnih prijava", kaže se u reagovanju MANS-a.

Prema njihovim rečima, nezabeležena cenzura internet-servisa na dan izbora pravda se neželjenim porukama koje se šalju korisnicima.

Komentari (2)

Olja

16.10.2016 22:03

Aparthejd u Crnoj Gori! Od demokratije nema ni "D".

Tanja

17.10.2016 07:27

Ovo je jedna od poruka koje su poslate na Viber DPS organizuje Bošnjake i Albance i cijelu dijasporu i plaća 250 eura glas. Zijad Škrijelj, nastanjen u Francuskoj kazao je “Vijestima” da ga je zvao Izet Škrijelj koji je član mjesnog odbora DPS-a u Petnjici, i obećao mu 250 eura za putne troškove. Ovo se dešava širom Crne Gore među Bošnjacima i Albancima. Ne dozvolite DPS-u da ukrade još jedne izbore- izađite i glasajte!!!