Cipele
Profimedia
Cipele

Profimedia

Ilustracija , Foto: Profimedia

Zato bi cipele trebalo da skinete svaki put kada zakoračite u svoj dom.

Studija Univerziteta u Arizoni pronašla je čak 421.000 raznih bakterija na cipelama.

Koliformna bakterija koja je, između ostlog, prisutna i u izmetu, pronađena je na đonu 96 odsto cipela.

Bakterija Ešerihija pronađena je na 27 odsto cipela zajedno s još sedam vrsti bakterija, uključujući Klebsijelu koja je jedan od uzročnika urinarnih infekcija.

"Hodamo po svačemu, poput ostataka ptičjeg i psećeg izmeta, mikroba na podu javnih WC-a, a sve to je izvor Ešerihije koli. Na površini manjoj od 0,1 metra kvadratnog u javnim WC-ima pronađeno je oko 2 miliona bakterija.

Kada je reč o prenošenju bakterija s cipela na podove u našem domu, istraživanje je pokazalo da hodanjem u cipelama prenesemo od 90 do 99 odsto bakterija.

Studija Sveučilišta u Hjustonu je došla do zaključka da se na 39 odsto cipela nalazi bakterija bakterija Klostridija, otporna na brojne antibiotike, a može da bude uzrok raznih problema, uključujući i proliv.

Svi ti podaci govore da čim kročite u svoj dom, treba da izujete cipele. Ukoliko je moguće, cipele, odnosno patike perite u mašini za pranje veša s deterdžentom jer se na taj način, dokazalo je istraživanje Univerziteta u Arizoni, broj bakterija može smanjiti za 90 odsto.

Takođe, podove i tepihe čistite sredstvima za dezinfekciju.

Tagovi

Komentari (2)

Kako to

23.03.2016 19:14

Pa, nemojte molim vas! Ja sam u Beogradu naucio da kad se izuvas onda si seljak. Nemojte me sad uciti pogresno. Oni su gospoda, a gospoda su valjda pametnija od seljaka. Evo, naprimer, moju porodicu svi u zgradi zovu seljacima, jer se izuvamo kad ulazimo u stan. To sto imamo malu bebu koja stavi sve u usta sve sto nadje na podu, ma, to nije vazno. Mi smo seljaci.

Da ti kazem

24.03.2016 02:51

@Kako to - Razlog ste se ta gospoda ne izuva kad udje kod drugog u kucu, je taj sto ni za prasak za ves ni za nove carape nemaju pare. Gospodi smrde pocepane carape. Samo da znas-kod kuce svoje se izuvaju.