Napadnuti autobus Borusije Dortmund
Tanjug/AP
Napadnuti autobus Borusije Dortmund

Tanjug/AP

Napadnuti autobus Borusije Dortmund, Foto: Tanjug/AP

Nemačka policija saopštila je da "u svim pravcima" istražuje tri ekplozije koje su se desile blizu klupskog autobusa fudbalera Borusije iz Dortmunda, u kojima je povređen jedan igrač.

Vlasti pretpostavljaju da je u pitanju bio ciljani napad i proveravaju verodostojnost pisma u kojem je preuzeta odgovornost.

Portparolka policije Nina Fogt izjavila je danas za televiziju ZDF da "istrage moraju da idu u svim pravcima".

"Morali smo da pretpostavimo od samog početka da je ovo bio ciljani napad na tim Borusije Dortmund", rekao je šef policije Dortmunda Gregor Lange i dodao da istražitelji za sada ne isključuju ni jednu mogućnost u svojoj istrazi, te da pozadina napada još nije jasna.

 

Pronađeno pismo u blizini eksplozije!

U blizini mjesta gđe se aktivirao eksploziv koji je oštetio autobus pronađeno je pismo koje čiju autentičnost proverava policija, izjavila je državni tužilac Sandra Luke. Luke je rekla da je nemačka policija okarakterisala incident kao pokušaj ubistva i da istraga u toku. Ona je odbila da govori o detaljima u vezi sa sadržajem pisma.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dejvis Luin rekao je za "Bild" da su eksplozivne naprave korišćene u napadu u Dortmundu prilično slabe.

"Napad se ne uklapa u strategiju islamističkih napada, kao što su bili napadi u Nici i Berlinu", rekao je Luin.

Tri eksplozije su ođeknule sinoć blizu autobusa u kome se nalazio fudbalski tim Borusije Dortmund u trenutku kada je kretao na meč Lige šampiona, a tom prilikom povređen je španski odbrambeni igrač Mark Barta.

Portparol kluba Saša Flige je izjavio da je Barta već bio na operaciji polomljenog zgloba na ruci i odstranjivanju stakla.

Policija je saopštila da radi pod pretpostavkom da su detonacije bile uperene protiv jednog od najboljih nemačkih timova i da su izazvane "ozbiljnim eksplozivnim napravama" sakrivenim u žbunju blizu parkinga.

Do eksplozija je došlo kada je tim kretao iz hotela "L'Arrivee Hotel and Spa" u predgrađu Dortmundana utakmicu sa Monakom, koja je otkazana malo pre početka i pomerena za sredu uveče.

Pismo u kome se preuzima odgovornost pronađeno je nedaleko od mesta detonacije, rekla je na konferenciji za štampu predstavnica tužilaštva Sandra Luke.

Slučaj se tretira kao pokušaj ubistva, rekla je Luke.

Autobus je oštećen na dva mesta, ali je uprkos eksplozijama polomljeno samo jedno staklo, piše Velt.

Policija dronom pretražuje okolinu kako bi utvrdila da li postoji još neki skriveni eksploziv.

Špigel navodi pozivajući se na bezbednosne krugove da se radi o ciljanim napadima na autobus.