Sveštenik
Profimedia
Sveštenik

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

"Cilj napadača na sveštenika u katoličkoj crkvi, bio je da se građani Francuske nahuškaju jedni na druge, da napadaju religiju jedni drugih i da se tako izazove verski rat", rekao je Vals, prenosi "Ajriš tajms".

U Francuskoj se u poslednjih 18 meseci dogodilo više terorističkih napada, ali neki posmatrači kažu da je jučerašnji zločin prvi pokušaj da se udari u srce ruralnog dela francuskog društva, piše "Independent".

Naime, kako se podseća, sveštenik je ubijen u crkvi u mestu Sent-Etjen-di-Ruvre, u blizini Ruana, grada u kojem je francuska nacionalna heroina Jovanka Orleanka spaljena 1431. godine.

Danas se predsednik Fransoa Oland sastao sa vođama najvećih verskih zajednica u Francuskoj kako bi se umirile tenzije i sprečilo dalje nasilje nakon jučerašnjeg napada. Takođe je pozvao Francuze da ostanu ujedinjeni i ne okreću se jedni protiv drugih.

Vođa francuskih muslimana Dalil Bubaker, koji je govorio u ime francuskih muslimana, izrazio je svoje "duboko žaljenje" zbog napada, kojeg je opisao kao "svetogrđe koje se protivi protiv svega što propoveda naša vera", preneo je AFP.

Pariski nadbiskup kardinal Andre Vent-Troa je pozvao katolike da "prevaziđu mržnju u svojim srcima" i da ne "ulaze u igru" Islamske države, koja želi da "okrene jedne protiv drugih decu iz iste porodice".

Taj napad, za koji je odgovornost preuzela samozvana Islamska država, dogodio se samo dve nedelje nakon što je Tunižanin Mohamed Lahuaiej Bulel na šetalištu u Nici tokom proslave Dana pada Bastilje kamionom pokosio i ubio 84 osobe.

Predsednik Oland je nakon ubistva sveštenika uputio papi Franji izraze žaljenja francuskog naroda, dok je papa rekao da deli "bol Francuske i osudio varvarsko ubistvo na najradikalniji način".