Emanuel Makron
Tanjug/AP
Emanuel Makron

Tanjug/AP

Emanuel Makron, Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron inaugurisan je danas u Jelisejskoj palati za predsednika Francuske, čime je i zvanično postao najmlađi francuski predsednik ikada, preuzevši dužnost od dosadašnjeg socijalističkog predsednika Fransoa Olanda, a tom prilikom je poručio da je "Francuska izabrala nadu".

On je, u prvom govoru koji je održao kao predsednik Francuske, istakao da će EU pod njegovim mandatom biti "reformisana i obnovljena", prenosi AFP.

Makron je prethodno razgovarao nasamo sa dosadašnjim predsednikom, a razgovor je trajao više od sat vremena - što je neuobičajeno za francuski protokol prilikom primopredaje predsedničke dužnosti, koji predviđa da razgovor bivšeg i novog predsednika traje od 20 do 30 minuta.

Od dosadašnjeg predsednika Makron je, kako su naveli francuski mediji, trebalo da dobije nuklearne kodove i da bude upućen u državne tajne.

Emanuel Makron

Tanjug/AP

Emanuel Makron, Foto: Tanjug/AP

Makron, 39-godišnji centrista, u drugom krugu predsedničkih izbora, 7. maja, odneo je ubedljivu pobedu nad liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

Ceremonija inauguracije održava se u zlatnom okruženju svečane sale, u prisustvu predsednika Nacionalne skupštine i Senata, kao i premijera, a predsednik Ustavnog saveta Loran Fabijus je proglasio zvanične rezultate predsedničkih izbora i Makron je time zvanično stupio na funkciju predsednika.

Makronu je načelnik Generalštaba francuske vojske Benoa Piža uručio veliki Nacionalni orden Legije časti, poručivši mu da je ponosan što mu je na usluzi.

Očekuje se da će se novi predsednik Francuske obratiti okupljenima na prijemu u Palati, u prisustvu oko 300 visokih zvanica.

Makron će potom, kako je predviđeno, primiti vojne počasti na terasi Jelisejskog parka, uz topovsku paljbu koja će odjeknuti 21 put, nakon čega bi trebalo da poseti Spomenik Neznanom junaku i parisku skupštinu.

Povodom primopredaje predsedničke dužnosti, u okolini Jelisejske palate i obližnjih Jelisejskih polja raspoređeno je 1.500 policajaca, a okolne ulice su blokirane.

Komentari (1)

Pera Detlic

14.05.2017 15:51

Dobili su i najstariju prvu damu francuske.