Florens Artman
Screenshot YouTube
Florens Artman

Screenshot YouTube

Florens Artman, Foto: Screenshot YouTube

Ona je došla je da prati izricanje presude Radovanu Karadžiću, javlja reporter N1 Zvonko Komšić.

 Artmanova je 2011. osuđena na sedam dana zatvora.

Podsećamo, Artmanovu optužnica tereti za nepoštivanje suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog veća Haškog suda u predmetu Slobodan Milošević.

Ona je, po optužnici, tajne podatke objavila u svojoj knjizi "Mir i kazna" i u članku "Prikriveni ključni dokazi o genocidu".

Pre hapšenja, Majke Srebrenice i udruženja žrtava su napravili obruč oko nje, ali je nakon manjeg naguravanja ipak privedena.

Predsednik logoraša BiH Jasmin Mešković izjavio je za N1 da je komešanje trajalo oko 10 minuta.

"Policija došla, pokušala da je privede, ona je počela da viče, i pomogli su joj svi koji su bili na platou, 10 minuta su se gurali i nisu dozvolili da joj priđu, na kraju je policija odnela sa platoa u zgradu suda. Ovaj događaj nije trebalo da se desi sada. Nije bilo mesto i vreme, iako verovatno Hag zna šta radi", rekao je on.

Ranije, gostujući u emisiji Pressing na N1 Artman je pojasnila kako i zbog čega je došlo do optužnice.

"Gospodin Meron je potpisao te dve odluke koje su bile tajne. Pričamo o nečemu što je tajno, a ne znamo šta je to. Štitile su se beogradske arihve vezane za BiH. Toliko su bili sigurni da ne moraju polagati račune nikome. Moj advokat je beležio sve i prenela sam to u Francusku", kazala je Artman.

Kaže da je potrebno "lomiti tu presudu": "Ako sam ja u pravu - onda cepate presudu, a ako nisam u pravu - onda idem sedam dana u zatvor".

Zbog presude ima dosta problema, istakla je jer mora da beleži da je krivično kažnjena. To joj utiče na svakodnevni život, kazala je.

Uprkos tome, nastavila je da kritikuje lik i delo Tribunala u Hagu.

 

Tagovi

Komentari (1)

ana

24.03.2016 13:06

otkud majke zar ne pobiše civile u srebrenici