Meč za titulu Kličko Fjuri
Tanjug/AP 29.1122015.
Meč za titulu Kličko Fjuri
Fjuri novi šampion, Foto: Tanjug/AP

Teška kategorija večeras je dobila novog svetskog šampiona. Iako su fanovi čuvenog Ukrajinca bili ubeđeni da će ovo biti tek jedan teži trening za njihovog ljubimca, ispostavilo se da Kličko nije bio ni bleda senka samog sebe. Delovao je usporeno, umorno, kao bez daha... A Britanac ga provocirao spuštenim gardom i zadavao poneki udarac više. Na kraju se ispostavilo, sasvim dovoljno za jednoglasnu odluku sudija.

Na prvi pogled, Fjurijevi potezi su delovali kao pokreti nekog klovna, ali su pogađali metu. Čak toliko da je u jednom trenutku preciznim krošeom "otvorio" desnu arkadu Klička.

S druge strane, Kličko gotovo da nije zadao nijedan smisleniji udarac.

Već u šestoj rundi svima je bilo jasno da šampion neće odbraniti titulu ako golemog Britanca ne baci na patos. Pokušavao je Kličko, ali kilavo. Usledila je sedma, a potom i osma runda, nakon kojih je bilo jasno kao dan da svet dobija novog šampiona.

Jednostavno, Kličko nije mogao. A hteo je.

S druge srtane, Fjuri je u poslednjim rundama zadao Kličku nekoliko problematično jakih i preciznih udaraca, ali je Ukrajinac uspeo da ostane na nogama. Jedva.

Nakon što su sudije jednoglasno proglasile novog šampiona, presrećni Fjuri je prvco zaplakao od sreće, potom se zahvalio svom timu i bogu, a na posletku otpevao pesmu "I dont want miss a thing" čuvenog benda "Aerosmith".

Sve u svemu, zaslužena pobeda.

Ovo je prvi Kličkov poraz posle 2004. godine, a četvrti u profesionalnoj karijeri. Četvrti, ali do sada najteži. Jer, izgubio je tri šampionska pojasa.

Evo kako je tekao meč:

Meč za titulu Kličko Fjuri
Fjuri presrećan nakon pobede, Foto: Printscreen

KRAJ MEČA

Dvanesta runda

Fjuri je silovito krenuo na titulu šampiona, Kličko gotovo ništa nije uradio ni u ovoj rundi. Jedva poneki bledi pokušaji dosadašnjeg šampiona.

Evo jednog od retkih Kličkovih udaraca.

Meč za titulu Kličko Fjuri
Kličko nije mogao da se odbrani, Foto: Printscreen

Jedanesta runda

Kličko je pukla desna arkada. Šampion ne uspeva da dosegne do korpulentnog Britanca koji, s druge strane, kontroliše meč gotovo od početka.

Meč za titulu Kličko Fjuri
Fjuri kontrolisao meč od početka, Foto: Printscreen

Kličko je u problemu, primio je u ovoj rundi nekoliko snažnih udaraca u glavu. Sve je izvesnije da svet večeras dobija novog šampiona.

Deseta runda

Fjuri od početka meča pokušava udarcima koji dleuju nezgrapno i neartikulisano, ali koji pogađaju metu. Tako je i u ovoj rundi. Kličko stalno ulazi u klinč i okreće leđa protivniku što Fjuri uspešno koristi.

Deveta runda

Sada se već može konstaovati da će Fjuri, ako i on i Kličko ovako nastave, biti novi šampion. Kličku ne pomažu ni instrukcije koje mu daje brat Vitalij, takođe bokserski šampion.

Kličko mora da nastavi da udara ako hoće da nešto učini na ovom meču, ali to mu očigledno ne ide. Baš nikako!

Osma runda

Borba se rasplamsala, ali Kličko ne uspeva da uzdrma Fjurija. Čini se da Britanac uspešno kontroliše meč.

Meč za titulu Kličko Fjuri
Kličko nedovoljno agresivan za Fjurija, Foto: Printscreen

Kličko je nešto agresivniji u ovoj rundi, ali i dalje bez efekta.

Meč za titulu Kličko Fjuri
Kličko mora da krene napred ako hoće da odbrani titulu, Foto: Printscreen

Borba postaje sve interesantnija, sudije su do sada verovatno sve runde dodelile izazivaču iz Velike Britanije. Kličko mora da krene napred ako želi da odbrani titulu.

Sedma runda

Kličko više ne deluje sigurno, a Fjuri se definitivno ohrabrio. Štaviše, provocira šampiona tako što ruke sklanja iza leđa, izazivajući da da krene napred. Kličko ne pada na provokacije.

Meč za titulu Kličko Fjuri
Kličko u jednom trenutku više nije delovao sigurno, Foto: Printscreen

Šesta runda

Svakog boksera u toku meča jednom uhvati kriza, a ovo je krizni period za Klička. Fjuri je konkretniji, ali nema kontre od Klička.

Meč za titulu Kličko Fjuri
Peta runda bila dobra za Fjurija, Foto: Printscreen

Peta runda

Ovo je bila vrlo dobra runda za Fjurija, koji je bio u naletu. Čak toliko da je nehotice glavom udario u glavu Klička i malo mu pocepao levu jagodicu.

Četvrta runda

I dalje bez konkretnije akcije, ali Kličko deluje konkretnije, svežije i odlučnije. Fjuri nastavlja da provocira, ali nikako ozbiljno da napadne. Ipak, čini se da je nešto konkretniji u broju udaraca zadatih protivniku.

Treća runda

S obzirom na to kako je najavljivan meč, gledaoci su sigurno razočarani. Fjuri je defanzivan, a Kličko kao da nije pri sebi. Boks je više defanzivan, kao da još traje ispitivanje snaga.

Druga runda

Fjuri pokušava da isprovocira Klička spuštenim gardom, ali aktuelni šampion ne pomera svoju desnicu od glave.

Deluje kao da je Fjuri inpresioniran svojim večerašnjim protivnikom.

Prva runda

Fjuri je pokušao da bude hrabriji nego prethodnici, krenuo je nešto otvorenije, ali sve u svemu, prva runda bilo je klasično ispitivanje i odmeravanje snaga. Deluje kao da nas očekuje interesantan meč.

Meč za titulu Kličko Fjuri
Počeo meč za titulu Kličko Fjuri, Foto: Printscreen

Nakon više od decenije, Kličko je dobio protivnika za kojeg mnogi smatraju da mu je po meri Fjuri je viši od šampiona, biće ovo zanimljivo veče za ljubitelje "plemenite veštine".

I meč je počeo

A Fjuri je imao i svoj šou pre meča

 Otvaranje

 

 

Sedam sati pre meča Fjuri je podneo žalbu komesaru borbe, ali i vladajućem telu svetskog boksa, pošto je smatrao da je pod ringa previše mekan.

Njegov menadžer izrazio je nezadovoljstvo, istakavši da njegov štićenik neće ući u ring ako se problem ne reši, zbog straha od povreda, ali su organizatori reagovali i rešili pomenuti problem na vreme.

 

Fjuri u Diseldorfu boksuje protiv svetskog prvaka u teškoj kategoriji u verzijama WBA, WBO, IBF i IBO Ukrajinca Vladimira Klička. Taj meč je trebalo da se održi 24. oktobra, ali je otkazan pošto je Kličko povredio list leve noge. 

Fjuri je neporažen u 24 borbe, uz 18 nokauta. Britanac želi da postane prvi bokser koji je pobedio Klička još od Lejmona Brustera, aprila 2004. godine.

Kličko ima 39 godina, a neporažen je u ringu duže od decenije, ima 64 pobede i tri poraza, uz 54 nokauta.