liga šampiona
vivoazzurro.it
liga šampiona

vivoazzurro.it

Liga šampiona, Foto: vivoazzurro.it

Čeferin je u intervjuu za Asošiejted pres rekao je da će otvoriti proces kandidature za domaćina najvažnije utakmice u evropskom klupskom fudbalu i da je "otvoren" za ideju da se finale Lige šampiona odigra u Njujorku.

"Mislim da to može da bude ideja u budućnosti, ali moramo da razgovaramo o tome. Na primer, putovanje od Portugala do Azerbejdžana je skoroo isto kao da putujete u Njujork. To nije problem za navijače, ali videćemo. To je evropsko takmičenje i moraćemo da razmislimo", rekao je Čeferin.

UEFA je do sada sama određivala mesto odigravanja finalne utakmice. "Proces kandidature mora da bude veoma jasan, pošto nije u redu da kao političku uslugu dobijete domaćinstvo Lige šampiona i Lige Evropa. Sa jasnim procesom kandidature zaštitiću administraciju i sebe, pošto će svako ko pokuša da nas pozove, da nas pogura i da nam traži takvu uslugu, dobiti jasan odgovor: 'Izvinite, postoje jasna pravila, ne možemo to da uradimo'", rekao je Čeferin. Čeferin, koji je prošlog meseca na čelu Uefe zamenio Mišela Platinija, izrazio je spremnost za inovacije, ali da ne ošteti unosna takmičenja Uefe. "Liga šampiona je najbolji sportski proizvod na svetu", rekao je četrdesetosmogodišnji Slovenac.

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Slovenije naveo je da neće žrtvovati uspeh tog takmičenja tako što će menjati termine utakmica kako bi se prilagodile azijskom tržištu i uvećale gledanost ili sponzore u tom regionu. Veliki broj utakmica u Ligi šampiona uglavnom počinju u 20.45 po srednjoevropskom vremenu. "Sa finansijske tačke gledišta to nije idealno. Trebalo bi da mislimo i na druga tržišta, ali još nisam siguran kako to da uradimo. Kina je zanimljiva finansijski, SAD još nije, ali tamo je fudbal u porastu", rekao je on. Utakmice finala Lige šampiona igraju se subotom, a jedna od mogućnosti je da se taj meč pomeri i odigra tokom radne nedelje. Predsednik UEFA rekao je da ima problema s kalendarom, pošto su i domaće lige veoma važne.

"Imate Premijer ligu koja je veoma jaka. Još je rano govoriti o promenama", dodao je Čeferin.

On se osvrnuo i na mogućnost promene formata Svetskog prvenstva, pošto je predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino predložio da na Mundijalu učestvuje 48 umesto 32 ekipe. "Nismo hteli da glasamo o tome pošto je suviše rano. Jednostavno nismo dobili nijednu informaciju o tome. Ništa. Samo pitanje da li ćemo proširiti ili ne. Rekli smo da ne možemo da odgovorimo", naveo je Čeferin.

Čeferin je rekao da bi bilo pošteno da Evropa dobije dodatnih 16 mesta, a ne da se proširivanje iskoristi za korekciju razlika među šest konfederacija. Trenutno 13 ekipa od 55 članica Uefe imaju mesto na Svetskom prvenstvu, a Čeferin je rekao da "navijači u Severnoj Americi i Aziji više vole da gledaju evropske timove". "Možda bismo izgubili ako bi se glasalo, ali mi smo najjača konfederacija i to niko ne bi trebalo da zaboravi. Najjači smo po kvalitetu i svim drugim aspektima. Imamo najbolje reprezentacije", dodao je on.

Čeferin je rekao da UEFA ne želi da naudi ostalim konfederacijama, ali da bi dodatna mesta za evropske reprezentacije uvećala kvalitet Svetskog prvenstva. "Znam da se svi plaše da igraju protiv Evrope u plejofu. Mogu da ih razumem ali ako se plašiš da igraš protiv nekoga, taj tim je verovatno bolji i zaslužuje da ode na Svetsko prvenstvo", rekao je Čeferin.