fina mirisna rascvetana  pogača
Bakina kuhinja
fina mirisna rascvetana  pogača

Bakina kuhinja

fina mirisna rascvetana pogača, Foto: Bakina kuhinja

Evo jedne zaista mekane i mirisne pogače, ne mnogo zahtevne za pripremu. Kada želite da oduševite svoje goste ili imate neko slavlje neka se ova pogača nađe na vašem stolu.

Sastojci:

1 kg brašna (možda i manje)
1 kocka kvasca
malo soli
1 kašika šećera
200 ml jogurta
200 ml mleka
3 jaja
50 ml ulja
100 g margarina
semenkice

Priprema:

Kvasac potopiti u malo mlakog mlaka, dodati jednu kašiku šećera, dva jaja, preostalo mlako, jogurt, brašno i so te umesiti srednje tvrdo glatko testo. Ostaviti na toplom mestu da odmara 30 minuta i da lepo naraste.

Zatim naraslo testo razviti tanko i premazati razmekšalim margarinom i uviti u rolat. Potom testo ponovo razviti. Od dobijenog testa iseći četiri trake i formirati dve dvostruke pletenice i ređati ih okolo u krug u tepsiju koju ste prethodno namazali margarinom i obložili pek papirom. Preostalo razvijeno testo poseći na kvadrate.

Svaki kvadrat seći na trakice ( kao u videu) ne skroz i motati u rolnicu. Rolnicu zaviti u oblik venčića i ređati u pleh dok ne popunimo sredinu pogače.

Ostaviti pogaču da poraste pa je premazati razmućenim jajetom i posuti semenkicama. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Na polovini pečenja pokriti folijom.