Festival ruskog filma
Promo
Festival ruskog filma

Promo

Značajna manifestacija za Srbiju, Foto: Promo

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović je na konferenciji za novinare u Starom dvoru najavila projekcije filmova za osnovce:

- Na festivalu će biti projekcije filmova za osnovce u deset ustanova kulture. Jezik bajki je jednostavan i razumljiv, priče u kojima dobro uvek pobeđuje zlo, a svaka bajka je iskustvo i pouka koja je važna za dete. Zbog toga će ovaj peti, jubilarni Festival ruskog filma osnovcima pružiti priliku da se upoznaju sa ruskim jezikom i tradicijom te zemlje, da vide koliko su srpski i ruski narod povezani, a od likova animiranih filmova će naučiti šta su prave životne vrednosti – istakla je Andrea Radulović i pozvala sugrađane da posete ovu manifestaciju.

Ona je zahvalila gostima iz Rusije zbog toga što je ove godine Beograd domaćin festivala.

Sekretarka za kulturu Ivona Jevtić navela je da se ovaj festival u Srbiji održava peti put, a prvi put u Beogradu.

- Projekcije su namenjene najmlađima i biće održane u Kulturnom centru Beograda, Kulturnom centru „Vlada Divljan”, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu omladine, Omladinskom pozorištu „Dadov”. Filmovi će biti prikazani i u centrima za kulturu u Obrenovcu, Lazarevcu, Rakovici, Sopotu i Mladenovcu. Organizovano je više od stotinu projekcija, zakazane su u tri termina u toku dana i besplatne su – naglasila je Ivona Jević i dodala da će kompletan program festivala uskoro biti objavljen na sajtu Grada Beograda.

Ona je zahvalila gradonačelniku Beograda što je prepoznao značaj ovog događaja i navela da je za ovu manifestaciju izdvojeno dva miliona dinara.

Rukovodilac Srpskog odeljenja Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Natalija Koceva zahvalila je Gradu Beogradu i zamenici predsednika Skupštine grada Andrei Radulović što su imali sluha za ovaj festival, koji je, kako je rekla, organizovan veoma lako.

Predstavnik ruske kompanije „Vifsaida” Filip Kudrjašov rekao je da svi filmovi govore o dobroti, ljubavi i tradicionalnim vrednostima.

- Ovaj projekat je počeo pre pet godina u Valjevu i tada smo postavili cilj da peti festival bude organizovan u Beogradu. Na festivalu će biti prikazani najbolji filmovi u poslednje četiri godine, ali i nova ostvarenja – naveo je Kudrjašov.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković zahvalila je Gradu Beogradu na tome što se ovako značajna manifestacija održava u Beogradu i dodala da je to ministarstvo bilo zaduženo da informacija o ovom događaju na pravi način dođe do dece preko njihovih škola.

Događaju su prisustvovali i predstavnici ruske ambasade.

Organizatori Festivala ruskog filma „Bajke detinjstva” su Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, a izvršni producent je Omladinsko pozorište „Dadov“.

 

Tagovi

Komentari (1)

DUX

04.09.2017 16:15

Pinokio je dobar naslov!