Ovako sada izgleda unutrašnjost srpske crkve u Njujorku
profimedia
Ovako sada izgleda unutrašnjost srpske crkve u Njujorku

profimedia

Ovako sada izgleda unutrašnjost srpske crkve u Njujorku, Foto: profimedia

Naime, istragu u vezi sa požarom trenutno vode samo vatrogasne službe, jer je, prema rečima Keli Langmajster, FBI ostao po strani u tom slučaju, iako postoje jake indicije da je paljenje požara organizovao poznati albanski mafijaš Džon Alite.

- Njujorški vatrogasci vode istragu. U ovom trenutku nema istrage FBI - rekla je za RTS portparolka njujorškog ogranka te službe.
Naime, Alite je u periodu od 2008. do 2011. u sudskom procesu protiv članova mafijaške porodice Gambino odlučio da svedoči protiv svojih nekadašnjih saradnika i prijatelja, a zahvaljujući tome Čarls Karnelja je proglašen krivim za četvorostruko ubistvo i osuđen na doživotnu robiju.

Pod zaštitom: Džon Alite

privatna arhiva

Pod zaštitom: Džon Alite, Foto: privatna arhiva

Alite je nagrađen desetogodišnjom robijom, iako je priznao ubistvo dve osobe, a kako je sam naveo, ubio je najmanje 15 ljudi. Iza rešetaka je proveo svega šest godina, nakon čega je po dogovoru pušten na slobodu i sada zvanično radi kao motivacioni govornik. Iako je „Alo!“ prvi pisao da albanski mafijaš stoji iza paljenje Crkve Svetog Save, koja je bila na meti albanskih ekstremista i tokom 1999. godine, kada ju je danonoćno čuvala njujorška policija, očigledno da će Alite proći nekažnjeno za taj zločin.
Da ni u SPC ne veruju u verziju da su sveće zapalile crkvu pokazuje izjava patrijarha Irineja:

- Najmanje je moguće da se crkva zapalila od sveća jer je bogosluženje bilo završeno, vernici su otišli, a crkva je posle toga zaključana - izjavio je nedavno Irinej.

U međuvremenu, i vladika Mitrofan koji je služio uskršnju liturgiju svega nekoliko sati pre nego što je plamen progutao zdanje naglasio je da bi najkasnije danas trebalo da dobiju i zvaničan izveštaj njujorške vatrogasne službe. On, međutim, ne želi nikoga da optuži u vezi sa požarom.

Komentari (1)

momazver

06.05.2016 21:31

ČEMU NAVODNICI?