Crkva posle požara
Facebook
Crkva posle požara

Facebook

Crkva posle požara, Foto: Facebook

Teorija po kojoj su sasvim slučajno na Uskrs do temelja izgorele četiri pravoslavne crkve, i to u različitim delovima sveta, zvuči zaista neverovatno, a u ovom trenutku policijske i vatrogasne službe u Njujorku intenzivno rade na tome da otkriju kako je došlo do požara koji je uništio srpsku crkvu Svetog Save, koja je bila i pod zaštitom grada kao jedna od najlepših građevina u SAD.

Darko Trifunović, profesor na Fakultetu za bezbednost, smatra da će odgovornost za paljenje srpske crkve u Njujorku, ali i pravoslavnih hramova u Australiji i Rusiji, uskoro preuzeti neka teroristička organizacija.

„Požar u Sidneju podmetnut”

Osim Crkve Svetog Save u Njujorku, istog dana vatra je uništila i pravoslavne crkve u Sidneju, Melburnu i manastir Valam u Rusiji. Prema rečima australijske policije, postoje snažne indicije da je požar u Sidneju, gde je to temelja izgorela makedonska crkva, bio podmetnut.

- Sveće nisu mogle da zapale Crkvu Svetog Save u Njujorku, jer svako ko je bio u toj crkvi zna da je to nemoguće. Isto važi i za instalacije, jer u trenutku požara nikoga nije bilo unutra, svi su bili na uskršnjem ručku, što je neko mogao da iskoristi i aktivira zapaljivu napravu. Verujem da će se FBI uključiti u istragu, ali i da će uskoro neka teroristička organizacija preuzeti odgovornost. Neka vas ne buni to što nije bilo ljudskih žrtava, jer je ovog puta na meti bio hram koji simbolizuju prijateljstvo između Srbije i SAD. Ovo je bio religijski terorizam - kaže Trifunović.

Prema rečima verskog analitičara Slobodana Sadžakova, trebalo bi se uzdržati od histeričnih scenarija dok se ne okonča zvanična istraga.

Laušević

Zoran Lončarević

Laušević, Foto: Zoran Lončarević

- To što je vatrogasna služba Njujorka rekla da je požar sumnjiv ne znači automatski da ga je neko podmetnuo. S druge strane, veoma je čudno što su u istom danu izgorela četiri pravoslavna hrama. Naravno, ne treba se povoditi za histeričnim scenarijima, jer šta ćemo ako se na kraju ispostavi da su u pitanju bile samo loše instalacije. S druge strane, ako se ispostavi da je u pitanju terorizam, to bi zaista predstavljalo novu stranicu u religijskom životu - naglasio je Sadžakov.

Iako je „Njujork post“ pompezno preneo izjavu Dušana Batakovića, istoričara i direktora Balkanološkog instituta SANU, da je paljenja Crkve Svetog Save u stvari bila odmazda hrvatske dijaspore zbog stopiranja kanonizacije Stepinca, istina je znatno drugačija.

Crkva Svetog Save u Njujorku

Facebook

Crkva Svetog Save u Njujorku, Foto: Facebook

 

- U ovom trenutku nam je potreban mir, a ne ovakve stvari. Suludo bi bilo da sam rekao da je neko zapalio našu crkvu u Njujorku zbog Stepinca. Šokiran sam šta su napisali, jer su me iz „Njujork posta“ zvali i pitali šta mislim o požaru, na šta sam odgovorio da treba „sačekati rezultate istrage“, da bi me onda pitali ko je bio Stepinac, lepo sam im objasnio njegovu ulogu u Drugom svetskom ratu i oni su spojili te dve stvari - rekao je Bataković za „Alo!“ i nastavio:

- Prerano je bilo šta insinuirati, ali kada toliko hramova izgori u jednom danu, ne možemo isključiti mogućnost i da su podmetnuti. Naš poznati glumac Žarko Laušević za „Alo!“ je kratko prokomentarisao tragediju koja je zadesila jednu od najlepših svetskih crkava.

Srbi pale sveće ispred ruševina Crkve Svetog Save

Facebook

Srbi pale sveće ispred ruševina Crkve Svetog Save, Foto: Facebook

- Tragedija je velika, šta drugo mogu da kažem. Pre svega, ogromna tragedija za pravoslavni narod, a potom za ljude sa Balkana koji stanuju ovde. Ne mogu da kažem da li je požar podmetnut ili nije. To će pokazati policija i istraga koja je pokrenuta. Stvarno ne želim da se uplićem u te kalkulacije i predviđanja, nije to moje - izjavio je Laušević i dodao da je „povremeno posećivao Crkvu Svetog Save i da mu je vrlo teško što ništa nije ostalo“.

- Ipak me lepe uspomene vežu, jer se Crkva Svetog Save nalazi blizu moje kuće - rekao je on.

Patrijarh Irinej

Tanjug

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug

 

Irinej: Vrlo je čudno kada četiri svetinje izgore na Vaskrs!

Sveti Sava će se ponovo izdići u Njujorku! Iako je katastrofalni požar ostavio samo zidine jednog od najlepših pravoslavnih hramova na svetu, u SPC najavljuje da će uraditi sve što mogu kako bi ponovo podigli zdanje koje je bilo duhovni centar Srba na istočnoj obali SAD. Patrijarh Irinej u izjavi za „Alo!“ poručuje da će se intenzivno raditi na tome. - Obnovićemo Crkvu Svetog Save, ne sumnjajte u to. U tome će veliku ulogu imati Srbi iz SAD, ali i mi odavde ćemo, naravno, pomoći da se ponovo podigne hram - kaže patrijarh Irinej, koji na pitanje da li zna kako je došlo do požara koji je uništio srpsku svetinju u Njujorku objašnjava: - Ne mogu ništa da kažem u ovom trenutku. Dobili smo izveštaj našeg konzulata, u kojem se opisuju događaji u vezi s požarom u Crkvi Svetog Save u Njujorku, ali ne mogu ništa da pričam bez konkretnih dokaza, jer bi to bile samo pretpostavke. Kada četiri pravoslavne crkve izgore u istom danu, nema sumnje da je to vrlo čudno, da je u pitanju fenomen, ali zaista ne mogu više da pričam o tome bez dokaza - rekao je patrijarh.

 

SVE TEORIJE O POŽARU

- Požar je nastao zbog kratkog spoja na lošim instalacijama

- Sveća je izazvala požar

- Neko je podmetnuo vatru zbog spora između crkve i kompanije „Medison ekvitis“ zbog propalog projekta vrednog više od 100 miliona dolara

- Odgovorni su islamski teroristi koji su istovremeno napali i tri pravoslavne crkve u Australiji i Rusiji

- CIA je spalila crkvu i još tri pravoslavna hrama kao vid pritiska na Rusiju

- CIA je spalila crkvu kako bi se domogla dokumenata koje je Nikola Tesla 1943. godine sakrio u crkvi. Upravo je i te godine, kada je preminuo veliki naučnik, SPC postala vlasnik pomenute građevine