Svemir Zvezde
Profimedia
Svemir Zvezde

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Astronomi su, naime, prvi put uspeli da uhvate signal prvih zvezda u univerzumu, a pride, možda, i da dođu do potvrde o postojanju misteriozne tamne materije!

Studija ovom fenomenalmom otkriću objavljena je danas u časopisu "Nature". Džad Bauman sa Državnog univerziteta Arizone, vodeći autor ove studije, objasnio je da uhvaćeni signal potiče od prvih objekata koji su nastali u univerzumu, tek 180 miliona godina posle Velikog praska.

Signal je pokazao neočekivano niske temperature kao i neobično izražen talas. Kada su astronomi pokušali da shvate o čemu se radi, ispostavilo se da je najbolje objašnjenje bilo da je u pitanju tamna materija

Ako ovo fantastično otkriće bude dokazano, biće to prva potvrda postojanja misteriozne tamne materije, koja čini značajan deo univerzuma, a za kojom naučnici tragaju desetinama godina.

Avi Loeb, astronom sa Univerziteta Harvard, rekao je da ovo otkriće, u slučaju da bude potvrđeno, "zaslužuje dve Nobelove nagrade". Ipak, on je dodao da su za potvrdu otkrića potrebna nezavisna testiranja.

Bauman se složio s tim stavom i dodao da su nezavisna testranja potrebna, ali je istakao i da je njegov tim tokom dvogodišnjeg rada dva ili tri puta proveravao urađeno.

- Reč je o vremenu u istoriji univerzuma o kojem baš ništa ne znamo - rekao je Bauman i dodao da je otkriće "kao prva rečenica" u ranom poglavlju istorije kosmosa.

Komentari (1)

milemaraovac

01.03.2018 04:52

zemljani,niste dobrodošli