Brisel, EU
Profimedia
Brisel, EU

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Komesar za proširenje Johanes Han i Federika Mogerini predstavljaju strategiju o prijemu Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Federika Mogerini

Tanjug

Federika Mogerini, Foto: Tanjug

Pominje se 2025. godina, ali to nije zakucan datum, to je perspektiva. Danas nismo samo usvojili strategiju, već utabali put koji ćemo pratiti u narednim mesecima - rekla je Federika Mogerini na konferenciji u Strazburu i poručila da je Zapadnom Balkanu mesto u EU.

Ona je dodala da se nada da će Zapadni Balkan postati deo EU za "ovog mandata". Kako je rekla, predstojeći meseci će biti teški i ambiciozni za EU. 

- Nadamo se da će sledeći meseci biti prekretnica što se tiče Zapadnog Balkana i EU, koja će u budućnosti imati nove članice. Mi se Strategijom pripremamo za to - rekla je Mogerini, koja je pozvala na nastavak rada u tom smislu.

Johanes Han je rekao da u EU neće moći da uđu zemlje koje nisu "rešile sukobe" koje imaju, i dodao da je poseban akcenat na Kosovu.

- Ono što jeste bitno jeste da dogovor između dve zemlje o tome kako će izgledati budući odnosi. Ovo mora biti inicijativa i motivacija Kosovu kada je reč o dijalogu - rekao je Han i dodao da je odluka EU da podrži zemlje koje su na putu evrointegracija.

On je takođe istakao da je 2025. godina indikativni datum.

- Možda je moguće da se neka od država pridruži, a to će se desiti ako se ispune sve što je dato u strategiji i ispune određeni uslovi - poručio je Han.

Odgovarajući na pitanje kako će naterati zemlje koje nisu priznale Kosovo da to učine, Mogerinijeva je rekla da je dijalog Beograda i Prištine od ključne važnosti, prvenstveno za region, a i za EU.

- Beograd i Priština to znaju i dobro rade, i mi radimo na tome sa njima - rekla je Mogerinijeva. 

Ona je rekla da je zadovoljna time što su predsednik Vučić i Hašim Tači pokrenuli novu fazu normalizacije odnosa.

Na to se nadovezao Han i pomenuo ubistvo Olivera Ivanovića.

Johanes Han

Profimedia

Johanes Han, Foto: Profimedia

- Pre dve nedelje dogodilo se ubistvo na severu Kosova, a da se to desilo pre neku godinu, to bi bila "eksplozija". Ovog puta dva predsednika Vučić i Tači su uzeli telefon u ruke, razgovarali, i smirili javnost. To je veliki napredak - rekao je Han.

Inače, komesar Johanes Han doći će sutra u Beograd kako bi razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Pred dolazak u Beograd, ističe da je osnovna poruka nove Strategije da evropska perspektiva pokriva sve zemlje regiona i da bi zato svi na Zapadnom Balkanu trebalo da imaju veliki interes da napreduju.

- Strategija ukazuje i na to da svi, na neki način, zavise jedni od drugih, i to na pozitivan način. To bi trebalo da posluži kao motivacija da se reše i otvorena bilateralna pitanja - ocenio je Han.

Na pitanje Tanjuga kako vidi dalju evropsku perspektivu Kosova, koja je snažno kritikovana i praktično blokirana od Španije koja ne priznaje nezavisnost Kosova, Han kaže da očekuje bi "rešavanje bilateralnih problema, na način da svi u regionu budu zadvoljni, mogao imati uticaja na odluke zemalja članica." 

- Svi indikativni datumi govore o tome šta je moguće tamo gde ima političke volje i odlučnosti. Mi smo spremini da pomognemo u ovim razgovorima, ali ono što se računa jeste kvalitet rezulatata, održivost dogovora, izgradnja poverenja, jer ovo je važno za uspostavljanje normalnih susedskih odnosa - kaže komesar za pregovore o proširenu.

Johanes Han je pred sutrašnju posetu izjavio da je" evropsko razumevanje" takvo da se uvek treba brinuti o dobrosusedskim odnosima.

Mogerini: Hajde da uvedemo Zapadni Balkan u EU

"Mi vam danas kažemo da je i naš izbor isti", rekla je Mogerinijeva, ocenivški da ceo Zapadni Balkan ima EU perspektivu.

Precizirala je da namerno kaže EU, a ne evropsku perspektivu, jer je taj region već deo Evrope.

"Mi delimo isto kulturno nasleđe, interese, izazove, a delićemo i zajdničku budčnost unutar naše EU", naglasila je Mogerini.

Mogerini je ocenila da su odnosi i saradnja EU i regiona danas bolji nego ikada i to u oblastima ekonomije, trgovine, bezbednosti, spoljne i bezbednone politike.

"To znači da smo mi već zajedno. To smo shvatili i pre nekoliko godina kada smo zajedno radili na rešavanju migracione krize. Tada smo bili na istoj strani problema i rešenja", kazala je Federika Mogerini.

Ona je ocenila da je "realnost to da je Zapadni Balkan evropski" i da region želi da "jasno investira u buduće članstvo u EU".

 

- Mi verujemo da dobrim odnosima svako mora da doprinese i da svako može od toga da ima dobit. Radi se o miru, stabilnosti i prosperitetu i to je tačno ono što bi mi želeli da postignemo - poručio je Johanes Han.

Evropski komesar podseća da je, kada su otvorena prva poglavlja sa Srbijom, to odmah privuklo mnoge investicije, ne samo iz Evrope već i iz sveta, jer su se, kaže, osetili sigurnijim zbog evropske perpsektive zemlje.

- Investicije u Srbiji znače i otvarnje novih radnih mesta, što otvara nove mogućnosti za narod. Postoje mnoge dobrobiti koje su od obostranog interesa za sve Evropljane - objašnjava Han.

Osvrćući se na kritike koje su predsednici Grabar Kitarević upućene iz hrvatske javnost, ali i od pojedinih članova vlade, zbog poziva predsedniku Srbije da poseti Hrvatsku, komesar Han kaže da su lideri tu da vode, a da demokratija podrazumeva i neslaganja.

- Pozdravljam ovu njenu inicijativu, jer to je još jedan dokaz dobrih odnosa. Ne radi se tu o zaboravljanju onoga šta se dogodilo u prošlosti, ali treba gledati u budućnost. Narod je zaintersovan za svoju budućnost, perspektivu za sebe, svoju decu i unuke. U tom smislu, smatram da je posao političara da vode. U demokratiji nisu svi uvek zadovolji i srećeni, ali mislim da većina naroda pozdrvalja takvu njenu iniciativu - kaže Johanes Han.

Na pitanje Tanjuga da li u novoj Strategiji, koja daje Srbiji perspektivu ulaska u članstvo EU 2025. godine, ima delova koji se tiču odnosa Srbije i Rusije, evropski komesar kaže da se Strategija time ne bavi i da je tu situacija jasna.

Tagovi

Komentari (13)

Nikola87

06.02.2018 15:00

Srbija je na odlicnom putu, pokazali smo se kao kljucna figura za mir i stabilnost u regionu.

Kastiljo

06.02.2018 15:25

Srbija na čelu sa predsednikom Vucicem sigurnim koracima korača ka EU

zagor

06.02.2018 15:30

ma rasturicete se vi mnogo pre!!!

Marko

06.02.2018 15:40

Srbija je garant mira i stabilnosti u ovom regionu i treba da se postuje njen napredak u reformama i zelja da pristupi EU!

Marko

06.02.2018 16:40

Kada su otvorena prva poglavlja, to je privuklo mnoge investicije, ne samo iz Evrope već i iz sveta, jer je sve sigurnije sa evropskom perpsektivom Srbije!

Beatris

06.02.2018 19:04

Srbija je odabrala dobar put.

Sredoje

06.02.2018 20:22

Čim se reši problem Kosova otimaće se o nas. Dotle nećemo dati da otimaju od nas!

uki

06.02.2018 21:02

Srbija je na pravom i dobrom putu

Stasha

06.02.2018 21:57

Nije realno da smo posle decenijskog osuđivanja za sve što se dešavalo na Balkanu, preko noći izgradili bolju političku sliku. Vladu čeka još dosta posla. Ali verujemo da će Vlada izgurati ovaj posao do kraja na najbolji mogući način

Lemi

06.02.2018 22:18

Srbija je na dobrom putu. Sigurnim koracima ide napred.

Marjan

06.02.2018 22:47

Odlicno smo svesni da nece biti lako ali znamo da nam je to cilj i samo upornim trudom i raom uspecemo!

Milenko

06.02.2018 23:55

Hoće li iko da obelodani naciji da je Hrvatska danas dobila novi ucenjivački alat protiv Srbije? Sa Crnom Gorom neće joj ni trebati da dođe do primena tog alata. Pogotovo ako se Srbija ukopa u pregovaračko blato i počne da zaostaje, Crna Gora će lako da se nagodi sa Hrvatskom oko Prevlake.

Dzinic

07.02.2018 02:42

Srbiji jeste mesto u EU, pametnom politikom i radom kao do sada verujem u konacni uspeh.