Bogdan Bogdanović na meču protiv Letonije
FIBA
Bogdan Bogdanović na meču protiv Letonije

FIBA

Bogdan Bogdanović je bio najefikasniji u našem timu, Foto: FIBA

Probijen je led! Košarkaši Srbije pobedili su Letoniju rezultatom 92:82 (21:24, 24:23, 20:13, 27:22) u prvom meču grupe D Evrobasketa.

"Orlove" je do pobede vodio fantastični Bogdan Bogdanović koji je ubacio ravno 30 poena. Odličan je bio kapiten Milan Mačvan stekavši "dabl-dabl" od 14poena i 10 skokova. Bobi Marjanović je meč završio sa 13 poena.

Kod Letonaca najefikasniji je bio Dairis Bertans sa 23 poena, Porzingis je ubacio 18, a bivši košarkaš Partizana Davis Bertans utakmicu je završio sa 16 postignutih poena.

Letonija je furiozno započela utakmicu. Iako je opšte poznato da su šuterska ekipa i da im je to najjače oružje, može se reći da su iznenadili naše momke s obzirom da je pogodio ko god je šutnuo za tri. Stekli su Letonci prednost od preko 10 poena, ali su naši momci pre svega preko Bogdanovića, Lučića i Bobija Marjanovića umanjili prednost i uveli utakmicu u egal u drugoj četvrtini. Na poluvremenu, naš rival je imao pristojna dva poena prednosti.

Imali smo problem sa faulovima naročito na centarskoj poziciji, ali i najbolji košarkaš Letonije Kristaps Porzingis nakoupio je četiri faula do poluvremena, tako da je izabranicima Aleksandra Đorđevića ta činjenica u znatnoj meri pomogla.

Srbija je sjajno odigrala treću deonicu, završivši je sa sedam poena prednosti, da bi se početkom poslednjeg kvartala naš rival vratio u život, a rezultatski egal bio je na snazi do tri minuta pre kraja utakmice.

Ključni trenutak bili su poeni Stefana Jovića iz faula na minut i po pre kraja, kao i trojka Bogdana Bogdanovića posle toga. Letonci su posle toga pokušali da uđu u penal završnicu, ali naši momci bili su dovoljno iskusni i pametni da zatrže prednost pre svega, a onda i da se odlepe na dvocifrenu razliku, sa koliko su i završili meč.

Narednu utakmicu Srbija igra već sutra od 16.00 časova, a protivnik "orlovima" je Rusija.

Navijači Srbije u Istanbulu

FIBA

Navijači Srbije u Istanbulu, Foto: FIBA

ČETVRTA ČETVRTINA: KRAAAAJ! POBEDA SRBIJE 92:82

10. minut - Dairis Bertans se ne predaje. Bogdanoviiiiiić! Trojka kojom rešava meč! Porzingis je potom ubacio trojku, a Bogdanović je ponovo liniji penala. Pogađa Bogdan oba, 30. njegov poen... Zatim nesportska lična Time, Lazić je pogodio oba bacanja i lopta sa strane.

9. minut - Dva poena Bertansa sa penala. A onda Kuzmić odgovara pogotkom ispod koša. Bogdanović sjajno krade loptu, Davis Bertans ga je faulirao i završava meč sa pet ličnih grešaka.

8. minut - Joviiiić! Kakva završnica napada! Koš plus dodatno slobodno bacanje... A onda i Gudurić za dva. Srbija ima pet poena prednosti.

7. minut - Porzingis pogađa za tri, ovo ne valja. Bogdanović zatim pogađa dva penala.

6. minut - Strelnieks pogađa za dva iz kontre. Bertans potom trojku pogađa.

4. minut - Peti faul Vlade Lučića, šteta... Lazić je prvi put na terenu, još jedan debitant.

3. minut - Sjajna asistencija Jovića za Mačvana. Asistencija u stilu Miloša Teodosića, koji nažalost nije ovde.

2. minut - Jović faulira Davisa Bertansa pri šutu za tri, u poslednjoj sekundi napada. Šteta! On ne greši sa linije penala, nije ni sada pogrešio.

1. minut - Marjanović poenima otvara deonicu. A potom i Škele za dva.

Nikola Kalinić

FIBA

Nikola Kalinić je bodrio orlove u Istanbulu, Foto: FIBA

TREĆA ČETVRTINA:

10. minut - Još jednom Beiners pravi probleme, deveti njegov poen. Štimac je potom fauliran, imaće dva penala. Pogodio je Štimac prvo, drugo promašio, a onda bezvezan faul Birčevića pod košem kojim šalje Bertansa na liniju penala. A Bogdanović rešava četvrtinu dvojkom u poslednjoj sekundi.

9. minut - Beiners pogađa za dva, vrlo lep koš.

8. minut - I evo koša posle puna dva minuta. Milosavljević pogađa sa vrha kapice za dva, Letonija ima tajm-aut.

6. minut - Greška u koracima starijeg brata Bertansa, Srbija ima napad. Sjajno! Asistencija Bogdanovića za Kuzmića, koji je pogodio uz faul!

Aleksandar Đorđević

FIBA

Aleksandar Đorđević, Foto: FIBA

5. minut - Bertans iz ugla za dva, a Bogdanović odgovara trojkom! Zatim Dairis Bertans pogađa uz faul. Novi poeni Mačvana potom.

4. minut - Bravo za Mačvana! Iz teške pozicije pogodio je fejd avej. A onda treća lična greška Kuzmića. I on i Marjanović imaju po tri faula.

3. minut - Sjajna odbrana Jovića, pokupio je loptu, a Porzingis je načinio nesportsku ličnu grešku... Ovo bi moglo da izbaci iz ritma najboljeg košarkaša Letonije. Međutim promašio je Jović oba bacanja.

2. minut - Guduriiić! Pogađa trojku, Srbija ima poen prednosti!

1. minut - Letonci imaju prvi napad u ovoj deonici. Pogađa Strelniks za dva. Gudurić će potom imati dva slobodna bacanja, posle ofanzivnog skoka bio je fauliran. Pogodio je Marko oba. Odlična odbrana naših, istekao je napad Letonaca.

STRELCI NA POLUVREMENU:

- Bogdanović 15, Marjanović 11, Lučić 7, Mačvan 6, Jović 2, Gudurić 2, Milosavljević 1, Štimac 1.

- Dairis Bertans 13, Porzingis 12, Davis Bertans 7, Peiners 5, Tima 5, Smits 3, Skele 2.

DRUGA ČETVRTINA:

10. minut - Bertans pogađa iz teške pozicije preko Štimca, a onda Gudurić za dva, prvi njegovi poeni. A onda u poslednjoj sekundi, uz zvuk sirene, Dairis Bertans pogađa i odvodi Letoniju na poluvreme sa dva poena prednosti.

8. minut - Davis Bertans pogađa trojku sa preko devet metara!

7. minut - Bogdanović je pogodio za dva, ali Marjanović pravi novu ličnu grešku. Dairis Bertans će potom na liniju penala, furiozno je krenuo, a onda dugo nije bilo njegovih poena.

Boban Marjanović u duelu sa Janisom Timom

FIBA

Boban Marjanović u duelu sa Janisom Timom, Foto: FIBA

6. minut - Jović povećava našu prednost, a onda Marjanović zakucava preko Porzingisa! Sedam poena prednosti imala je Srbija, ali Šmits pogađa trojku.

5. minut - Pogodio je Mačvan dva penala, Srbija prvi put vodi. Tima je potom izjednačio sa dva penala.

4. minut - Lučić! Još jedna njegova trojka, četiri od osam za tri ima cela naša reprezentacija.

3. minut - Fauliran je Bogdan Bogdanović nakon skoka u napadu, imaće dva slobodna bacanja. Pogađa oba, 13. njegov poen. Marjanović potom sjajno nadmudruje Porzingisa.

2. minut - Još jednom Porzingis, ovog puta za dva, nadmudrio je Štimca.

1. minut - Smanjio je Bogdanović na minus jedan, a onda Porzingis pogađa trojku.

PRVA ČETVRTINA: SRBIJA - LETONIJA 18:22

10. minut - Novi faul u napadu, Lučić ide na liniju penala. Porzingis potom pogađa posle dugo vremena. Bogdanović potom za tri - u poslednjoj sekundi prve četvrtine. Bravo! Bogdan već ima devet poena.

9. minut - Lučić! Prva Vladina trojka, smanjuje prednost Letonaca na plus sedam, a onda Tima pravi faul u napadu... Poslao je Lučića na liniju penala, koji je pogodio samo jedno, ali Letonci su nakon ofanzivnog skoka ispucali loptu u aut. Fauliran je potom Marjanović.

8. minut - Druga lična Birčevića, vraća se Lučić u igru. Dva slobodna bacanja bogodio je bivši košarkaš Partizana Davis Bertans. Potom prvi poeni Bobija Marjanovića, pogodio je oba bacanja.

7. minut - Bogdanović! Trojka, prva na meču! Smanjuje Bogdan na 14:10, a onda nova trojka Bertansa uz faul Birčevića.

6. minut - Trojku su pogodili Letonci, a onda Bogdanović pogađa prvi put na meču za dva. A potom i Bertans za dva. Krenulo ih je, vode 14:7, Đorđević zove tajm-aut.

5. minut - Kuzmić se upisao u listu strelaca, smanjuje prednost Letonaca na 7:5. A sada problemi, drugi faul za Kuzmića, u igru će Marjanović.

4. minut - Faul Porzingisa nad Jovićem. A Mačvan sjajnom fintom poentira. Dairus Bertans pogađa za tri.

3. minut - Mačvan je pogrešio u napadu, ali i Letonci promašuju. Nema koša ni na jednoj strani pun minut. Ostaje 2:1 za Letoniju.

2. minut - Nema koša Letonaca, a Kuzmić beleži skok i u odbrani. No, Bertans potom pogađa uz faul.

1. minut - Počela je utakmica, Letonci imaju prvi napad. I već 2:0 - Porzingis... Lučić je potom promašio, Kuzmić uhvatio loptu, a Bogdanović je fauliran. Pogodio je Bogdan samo jedno.

*************************************************************************

Došao je i taj dan. Za ovo su se spremali skoro dva meseca. Doduše, nije sve išlo po planu pošto naša reprezentacija ima probleme sa povredama ključnih igrača, ali nema sumnje da će selektor Đorđević odlično ukomponovati ekipu, onako kako nas je navikao.

Nisu tu Teodosić, Nedović, Bjelica, Kalinić, Simonović, Raduljica... No, atmosfera u timu je sjajna, a to je nešto što "orlovi" moraju da prikažu i na terenu. U prvi meč Evropskog prvenstva sa Letonijom, Srbija ulazi kao favorit, ali ne treba otpisivati njihove sjajne šutere, kao i prvi zvezdu tima, centra Kristapsa Porzingisa, koji je poslednje dve sezone eksplodirao u NBA, u dresu Njujork Niksa. Ovo mu je tek prva utakmica za nacionalni tim, ali svakako u njega Letonci polažu najviše nade.

Idemo momci ka uspešnom startu i prvoj pobedi... Verujemo u vas!

SASTAVI:

SRBIJA: Milan Mačvan, Bogdan Bogdanović, Vladimir Lučić, Dragan Milosavljević, Stefan Birčević, Vladimir Štimac, Branko Lazić, Vasilije Micić, Marko Gudurić, Stefan Jović, Ognjen Kuzmić, Boban Marjanović. Selektor: Aleksandar Đorđević.

LETONIJA: Kristaps Porzingis, Janis Blums, Davis Bertans, Dairis Bertans, Janis Tima, Rolands Smits, Kristaps Janičenoks, Janis Strelnieks, Aigars Skele, Andrejs Grazulis, Zanis Peiners, Martins Mejers. Selektor: Ainars Bagatskis.

Komentari (4)

Ja

01.09.2017 18:16

Bravoooo..! ideeemooo...

lesa

01.09.2017 18:41

Bograne kralju! Bravo momci! Gazimo dalje!

Pera Detlic

01.09.2017 20:30

Tek je pocetak bice to jos bolje, bravo momci za borbenost i dobru igru.

samo da kazem

02.09.2017 13:45

Jedva i ne baš bajna utakmica šta god vi ovde pisali, videćete kad nas sačekaju mnogo jači, naš tim je iskreno rečeno osrednji - niko ama baš niko nema da se izdvoji da bude nosilac da daje vetar u ledja, svi su bili nekako "jadni"...