Čips, grickalice
Profimedia
Čips, grickalice

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Često se dešava da otvorite kesu čipsa i da odjednom „magično” nestane.

Naučnici su napokon objasnili zašto je ova grickalica tako neodoljiva. Razlog zbog kojeg stalno vraćate ruku u kesu s čipsom nema prevelike veze s krompirom. Dve glavne karakteristike čipsa jesu da je slan i mastan, a prema brojnim studijama, jedenje slane hrane podstiče lučenje dopamina, neurotransmitera odgovornog za središte limbičkog sistema koji reguliše funkcije povezane sa zadovoljstvom.

Jednom kada ga mozak registruje, jednostavno želi još.

Jedno australijsko istraživanje potvrdilo je te rezultate. Ispitanicima je rečeno da od četiri ponuđena jela za ručak mogu da jedu šta god odaberu i u količinama kojima žele. Svake nedelje ponuđena im je i jedna vrsta testenine, kojoj je samo menjan odnos soli i masti. Bez obzira na masnoću, ispitanici su jeli 11 odsto više hrane koja je bila slanija. 

Komentari (2)

nedjo

26.11.2017 11:32

zasto ločemo pivo uz isti?

XXL

26.11.2017 12:36

Najbolji je iz jednog "... sela koje ima sve" pa i čipsaru.