Trudnica Trudnoća
Shutterstock
Trudnica Trudnoća

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedno istraživanje na 500 žena u SAD pokazalo je da žene koje rade teške fizičke poslove imaju 15 odsto manje šanse da ostanu trudne. ALi to nije sve.

Evo još razloga zbog kojih ne možete da zatrudnite.

Telesna težina
Partnerima koji imaju višak kilograma potrebno je čak 59 odsto više vremena da dobiju dete nego da su normalne težine.

Stres
Žene koje imaju povećani nivo alfa-amilaze u krvi (pokazatelj stresa) imaju dva puta veći rizik od neplodnosti. Stručnjaci savetuju vežbanje joge ili meditaciju.

Intenzitet vežbanja
Vežbanje je, naravno, zdravo, ali ženama koje planiraju trudnoću se preporučuje srednji ili lakši intenzitet.

Previše TV-a
Više se odnosni na muškarce. Previše sedenja smanjuje kvalitet semena. Muškarci koji nedeljno provode 20 ili više sati ispred televizora imaju do 44% manju koncentraciju sperme.

Mobilni u džepu
Nošenje telefona u džepu ne utiče dobro jer su oni izvor elektromagnetnog zračenja. Kod muškaraca narušavaju sposobnost sperme da oplodi jajnu ćeliju.

Previše seksa
Za vreme plodnih dana preporučuje se seks svaki drugi dan

Premalo seksa
Ne bi trebalo celokupnu seksualnu aktivnost skoncentrisati na plodne dane. Redovan seks je važan za zdravlje reproduktivnih organa.

Pušenje
Oko 13% slučajeva neplodnosti povezuje se sa pušenjem.

Komentari (10)

Elena 018

10.02.2017 10:31

Ne rekoste i redovna upotreba kontraceptivnih pilula.Hemija je to,godinama varate organizam,a kad vi hocete,ono neće!

Ina

10.02.2017 10:55

@Elena 018 - Meni je npr. doktor rekao da kontraceptivne pilule štite reproduktivno zdravlje. Jajnici ne rade na prazno i tako se štede.

Андреј

10.02.2017 12:07

Што не написасте молитва уместо јоге и медитације???

bakini recepti

10.02.2017 12:12

Negostoljubiva,kisela materica i kilavi spermatozoidi,tako je govorila moja baba!Zapamtila kao dete da je svakoj zeni davala isti savet!Od dana kad pocne ciklus zena mora da bude na najstrozem postu 9 dana! Izbegavanja hrane u najvecoj mogucoj meri,posebno te koja pravi kiselu sredinu!Piti sto vise obicne vode!Topao ves i carape!Pozeljno bi bilo da i muskarac bude na istom rezimu ishrane!Seks je obavezan od 9.og dana!Bakini metodi su bili veoma delotvorni!

Drz se

10.02.2017 13:20

Samo se vi dobro izbušite i vršite prekide trudnoce i dobro n....e i bakterije zaradite i ciste i nosite lastiš od gaca pre braka. Posle j.... nema kajanja.

vlada

10.02.2017 14:38

Gluposti.Do pre 50 godina žene su radile fizički teške poslove koje danas polovina muškaraca ne može da radi i ostajale trudne,ako se samo i očešu o onu stvar.Jedini pravi razlog su pesticidi u hrani.Danas nemate hranu koja nije otrovna,osim GMO (kod gmo je upotreba pesticida beznačajna).Danas je zdravije detetu dati cigaretu nego jabuku.Isto važi i za ogroman broj obolelih od malignih oboljenja.Jednostavno,nekome ne odgovara jeftina hrana,nekome su potrebni glad i bolesti.

Srecna sa detetom.

10.02.2017 17:21

E pa meni su rekli 2 ginekologa da imam ciste na oba jajnika i da mi je materica zavaljena.. i da cu morati piti lekove kako bih zatrudnela. Medjutim ja nisam legla sa muskarcem sa 14 godina kao neke nego sa 21 i sa jedinim partnerom a vec mi je i muz. Mi kad smo se odlucili na bebi bilo je potrebno 2 meseca da ostanem trudna i do kraja izguram bez spontanih pobacaja. Dok moja drugarica ima isti problem kao ja, ali ona je menjala muskarce ko carape i sad vec 6 godina pokusava i nista od bebe.

Buzdovan

10.02.2017 18:42

@Srecna sa detetom. - Posalji muza kod nje da joj pomogne. Ipak ti je drugarica. Bilo bi pozeljno da joj ucinis i da joj ukazes pomoc. Prijatelji treba da pomazu jedni druge. Salim se. Verovatno je depresivna i nervozna ta tvoja prijateljica. Treba da se odrekne losih navika i da pusi ovce na pasu (bez neuroze). Njen pratner neka zdere presnu sirovu sargarepu i da ne duva vutru. I bice sve ok. Srecno.

E,svaka ti cast!

10.02.2017 19:11

@Srecna sa detetom. - Uh,kako hvalisav i ljigav komentar!Malo si sebi stavila oreol oko glave,a "drugaricu"bacila u blato!Neka ti je zdravo i zivo dete,ali ne znas ti promisli Bozje,a ni kada ce se kome sreca osmehnuti!Budi zahvalna a ne hvalisava!

Buzdovan

10.02.2017 18:34

Zdrava zena koja nemoze da zatrudni iako ima zdravog partnera, neka se javi meni trudnoca je zagarantovna. SALIM SE! Zenama preporucujem da jedu kuvano zito sa onom vodom u kojoj se zito kuvalo i kasiku kuvnog pirinca sa suvim grozdjem. Muskarcima preporucujem da jedu presnu sargarepu i da NE SEDE na radiatorima, TA pecima i da ne izlazu testise visoj temperaturi od telesne. Pozeljno je za muskarce da rashlade testise tusem.To pimenjivati 5 dana za redom i krenite u akciju beka je zagarantovana.