Infarkt bolovi napad loše smrt srce nesvest
Shutterstock
Infarkt bolovi napad loše smrt srce nesvest

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Reč je o zapaljenju hrskavice u grudnom košu, a najčešće se javlja u hrskavicama kojom se rebra pripajaju za grudnu kost. Ovu upalu može da izazove respiratorna infekcija ali nezgodan položaj ruku kakv je recimo pri štrikanju.

Doktorka Tatjana Radosavljević, pulmolog ordinacije "Tara MD" iz Beograda, kaže da kostohondritis mogu da izazovu traume u predelu grudnog koša, fizički napor zbog podizanja tereta, napornog vežbanja ili ponavljanih pokreta, čak i nošenje teških torbi kod dece. Može da ga uzrokuje i uporan dugotrajni kašalj, kao i pletenje i heklanje.

- Osim određenih virusa kostohondritis nastaje i kao posledica bakterijske infekcije, fibromialgije, a neretko je znak sistemskog artritisa i prisustva tumora - priča naša sagovornica.

- Kostrohondritis može da se javi i nakon operacija, a zbog istezanja grudnog koša i trudnoća može da dovede do njegove pojave.

Simptomi kostohondritisa često su identični sa simptomima nekih ozbiljnih oboljenja, kao što je infarkt srca, upala srčane maramice, tumor grudnog koša, pucanja plućne maramice, tromb u plućima, ili manje opasnih, kao što su gastroezofagaelni refluks, interkostalne neuralgije i upala glavne disajne cevi. Zato, napominje dr Radosavljević, svaki bol u grudima zahteva obraćanje lekaru.

Terapija kostohondritisa jesu analgetici, slabiji ili jači, lokalna terapija antireumatskim mastima, pošteda od aktivnosti i smanjenje kašlja.

Tagovi