Penis muškarac gaće stid sram toalet
Shutterstock
Penis muškarac gaće stid sram toalet

Shutterstock

Ne trpite, Foto: Shutterstock

Svima se desi da ne možemo da odemo do toaleta kad nam je potrebno, pošto smo u tom trenutku zauzeti nečim, ili smo samo lenji, a znamo da možemo da „izdržimo“. A naša mokraćna bešika stvarno jeste sposobna da „izdrži“, pa dok ne osetimo potrebu da se olakšamo, u njoj će biti bar pola litre urina. Ali lekari ne preporučuju trpljenje, pogotovo ne ako to pređe u naviku. A šta radimo našem telu ovim trpljenjem, koje najčešće i nije potrebno.

Kada bešika javi mozgu da je puna, a mi ne želimo ili ne možemo u tom momentu da odemo do toaleta, kružni mišić koji kontroliše protok iz bešike u mokraćni kanal, zatvori se čvrsto i spreči tečnost da izađe. Ovi mali mišići obavljaju ogroman posao, ali ukoliko imate naviku da trpite, i tako se ponašate dugi niz godina, velika je šansa da ovaj mišić prestati da funkcioniše. A ukoliko se to desi, pojaviće se mnogi problemi.

- Konstantno odlaganje pražnjenja bešike dovodi do ozbiljnog problema - zadržavanja urina. To znači da nikada ne možete da ispraznite bešiku do kraja, i da stalno imate taj osećaj da jako puno vremena provodite u toaletu i da Vam se stalno mokri.

- Takođe, stalno prisutne veće količine mokraće u bešici mogu biti dobro mesto za stvaranje patogenih bakterija, koje su uzrok čestih infekcija urogenitalnog trakta.

- Može doći do pucanja mokraćne bešike, a to može dovesti i do smrti. Pošto telo samo reaguje na preveliku količinu tečnosti u mokraćnoj bešici tako što Vam "dozvoli" da se "uneredite", pucanje bešike nije uobičajena stvar, pogotovo kod zdravih ljudi. Ali osobe koje su imale saobraćajne nesreće ili bilo kakve traume koje su dovele do pucanja bešike, preloma karlice, traume tkiva i kostiju u tom delu tela, morale bi da povedu računa i ne dozvole sebi da trpe, već redovno idu u toalet odmah čim osete potrebu. Na žalost, postoje situacije kada je kod potpuno zdravih ljudi došlo do pucanja bešike, usled velike količine urina u njoj.  Npr. ako ste popili puno alkohola, Vaš mozak neće prepoznati „signale“ koje mu šalje prepuna bešika, pa će ta prevelika količina mokraće ostati u njoj. A onda od te ogromne količine tečnosti, može i da pukne.  

O svemu ovome opširnije možete pogledati na sledećem videu: