Ratko Mladić
Tanjug/AP
Ratko Mladić

Printskrin

Ratko Mladić, Foto: Printskrin

Sramna presuda generalu Ratku Mladiću nema nikakve veze sa pravom i pravdom. To je samo još jedna antisrpska presuda antisrpskog tribunala. To je cena koju Srbija plaća za ulazak u EU, a kojom se istovremeno opravdava agresija NATO-a na Balkanu.

Ta presuda će se sigurno upotrebiti kao instrument pritiska na vlasti u Beogradu, a pre svega u Banjaluci, kako bi Republika Srpska odustala od osamostaljenja, smatraju ruski analitičari. Stručnjaci veruju da će Mladićev pravni tim uložiti žalbu na presudu, ali se boje da to neće ništa promeniti.

„Haški tribunal je pristrasan i neobjektivan. Smatram da su advokati generala Mladića ubedljivo dokazali da je on nevin po osnovnim tačkama optužbe, poput Srebrenice ili opsade Sarajeva, ali bi upravo zbog ispolitizovanosti tribunala bilo čudno očekivati drugu presudu sem kazne doživotnog zatvora. Ali borba se nastavlja, jer će Mladićev pravni tim uložiti žalbu na ovu prvostepenu presudu. Podsetila bih da je isporučivanje Mladića bio jedan od uslova koji je Brisel postavio Beogradu na putu ka EU. Kao što vidimo, sve to je bila velika iluzija i prevara, zato što, prema mom mišljenju, u sledećih dvadeset godina niko neće primiti Srbiju u EU“, kaže za Sputnjik Jelena Guskova, direktor Centra za proučavanje savremene balkanske krize.

Doktor istorijskih nauka i direktor Instituta za slovenske studije RAN Konstantin Nikiforov ističe da je Haški sud pretvoren u „politički instrument“, a istovremeno upozorava da će se presuda Mladiću negativno odraziti na ceo region.

„Ništa se neočekivano nije dogodilo. Selektivno pravosuđe je gore od opšteg bezakonja. Setimo se kako je isti taj Tribunal pustio na slobodu generala Gotovinu, albanske vođe OVK i Nasera Orića. Trebalo je sve osuditi ili sve amnestirati. Pristup bi prema svima trebalo da bude isti, inače se sud pretvara u politički instrument. Ova presuda će se negativno odraziti na stabilnost regiona, opet će početi priče o tome da je Republika Srpska genocidna tvorevina. Jasno je da će Mladićeva odbrana uložiti žalbu na presudu, alu u ovom slučaju, nažalost, presuda će ostati ista“, smatra Nikiforov.

Petar Iskenderov, viši naučni saradnik Instituta za slavistiku RAN, kaže da je ova presuda bila očekivana jer je Tribunal sve ove godine bio antisrpski nastrojen.

„Haški tribunal je od samog osnivanja imao zadatak da osudi političke lidere Srbije i lidere bosanskih Srba kako bi opravdao vojne operacije NATO-a na Balkanu, kao i politiku zapadnih zemalja prema ovom regionu. Nakon što je izrečena presuda Radovanu Karadžiću, bilo je jasno da će presuda generalu Mladiću biti još oštrija. Ona će se sigurno koristiti kao instrument pritiska na rukovodstvo u Beogradu, a pre svega u Banjaluci, kako bi Republika Srpska ne samo odustala od planova koji se tiči osamostaljenja, nego i od odbrane svojih prava, koja su zagarantovana Dejtonskim sporazumom“, smatra Iskenderov.

Komentari (8)

aca021

22.11.2017 20:33

Dobro je sto sada Rusi kritikuju tribunal i presudu, ali su zaboravili da su glasali za forniranje tagvog suda i kada je istakao mandat sudu glasali su za produzetak tog mandata. Mi smo zaboravili da je Milosevic priznao tribunal i da je on poslao prvog naseg coveka tamo.

naopak svet

22.11.2017 23:58

da ih je pobio bolje bi prosao on izigrava pravog generala Kad ne ubijes zver ni iz prvog ni iz drugog puta napasce te i treci put.

Laza

23.11.2017 00:38

Ja se ne bi iznenadio da su i Rusi ucestvovali u njegovoj presudi

Vasa

23.11.2017 00:41

Rusi su tako irevalentni ,oni su samo tu da nas potkradu i preko kriminalaca i tajkuna i politicara opljackaju ono malo sto je ostalo od Srbije

Sale

23.11.2017 08:12

@Vasa - Tako je! Ovi sa zapada, a naročito oni koji su nas bombardovali, nam svakodnevno pomažu. Dovode na vlast svoje marionete koje izvršavaju svako njihovo naređenje. Svakodnevno nas ponižavaju raznim uslovima za "ulazak u EU" (u koju nikada nećemo ući) a njihove marionete sve te uslove bespogovorno ispunjavaju, bez obzira koliko oni bili štetni i destruktivni po Srbiju. Očekujem da uskoro AV podnese inicijativu Skupštini da se Srbija izvini NATO-u što nas je bombardovao.

Valjevac

23.11.2017 06:27

Jesu to ovi nasi prijatelji kako kaze av osudili naseg generala.Eee tugo od nasih patriota koje se prodaju za pare

Zorica

23.11.2017 10:15

Braca Rusi.Oktava je bitna.

RUS

23.11.2017 11:40

Koga rusi brane dobro se i zavrsilo na dozivotoj kada nije 2 dozivotne dobio ne treba vise da se mesate srbims