Zastava SAD
Profimedia
Zastava SAD

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas lidere Beograda i Prištine da nastave da razgovaraju i primenjuju ono što je već dogovoreno, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, navodeći da pitanje hapšenja Ramuša Haradinaja treba rešavati kroz institucije.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji rekao je za Glas Amerike da ne bi trebalo dozvoliti da tenzije oko hapšenja Haradinaja ometu proces normalizacije i da treba poštovati pravila i zakone svih uključenih u to pitanje.

Ji kaže da pitanje hapšenja Haradinaja može da se reši u skladu sa zakonom, kroz institucije, bez obzira da li je reč o Francuskoj ili nekoj drugoj zemlji.

Americki zvaničnik očekuje da će neslaganja i problema koje treba rešiti biti i u budućnosti, ali naglašava da ne treba dozvoliti da bilo koje, kako kaže bilateralne tenzije, ometu važan proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Pozivamo lidere koji su uključeni i odgovorni za dijalog da nastave da razgovaraju i pronalaze rešenja i da primenjuju ono što su dogovorili, uključujući i ono što je dogovoreno u avgustu 2015. godine (formiranje ZSO)", rekao je Ji.

Hojt Ji ocenjuje i da se u odnosima Beograda i Prištine poslednjih nekoliko godina znatno napredovalo, da je i dalje vidljiv spor, ali postojan napredak.

Komentari (9)

Kalimero

14.01.2017 09:01

Niko nije kriv za oslobađanje ovog zločinca osim mi sami SRBI odnosno naši "pametni"političari,koji su velikodušno predavali naše osumnjičene u Hag ,a razgovarali sa ratnim zločincima kao što su TAČI i drugi.Umjesto da odustanu od svakog razgovora,dok se ne procusuiraju Šiptarski koljači i zločinci.Oni se sa njima rukuju, a ruke tim zločincima krvave do ramena.Naša politika prema zločincima nad Srbskim življem je bila totalno pogrešna.Nasedali smo na pritiske.Bila je podanička i izdajnička.

Pera

14.01.2017 09:30

@Kalimero - Pa i sada je kukavicka politika. Nemati hrabrosti priznati gresku u slucaju Savamala je stvarno za prezir.

mia

14.01.2017 09:32

@Kalimero - bravo za pravi komentar

Бошко Београд

14.01.2017 09:54

Г-дин Вучић и његова власт ништа корисно не ради за Србију осим свакодневне, популистичке, самохвалисаве, агресивне политичке кампање, док је Србија под његвим државничким дилетантским водством спроводи политику Г-дина Чеде Јовановића (самокапитулације и самопонижавања пред Албанцима, Хрватима, Муслиманима, Арапским инвеститорима) и политику г-дина Динкића ( узима паре од домаћих малих и средњих предузећа која пуне буџет Србије и расипнички их дели страним инвеститорима). Тешко се Србији....

Драгомир

14.01.2017 10:04

Данас је свака порука из Америке која мисли да је Сједињена за смејање! За навек свако дете у Србији мора да сазна да смо спасили 520 америчких авијатичара за време Другог светског рата да у Србији не падну у руке немцима. Бомбардерима су из Италије летели у Румунију да униште нафтне изворе које су држали немци.УНАПРЕД СУ ЗНАЛИ ДА АКО БУДУ ОШТЕЋЕНИ ОД ПРОТИВ АВИОНСКЕ АРТИЉЕРИЈЕ ДА ДОЛЕТЕ ДО СРБИЈЕ И БИЋЕ СПАШЕНИ.КЛИНТОН ЈЕ ПОСЛАО ЊИХОВЕ УНУКЕ ДА НАС БОМБАРДУЈУ! Већег јереса нема! БИЛ КЛИНТОН!

nele011

14.01.2017 12:56

I sta je ova bizoncina ustvari rekla...pa oni nemaju mozga ni na prosta pitanja da daju odgovor...

Lazar1

14.01.2017 13:08

zamenik pomocnika sekretara....

Kvazimodo Sorabius

14.01.2017 13:24

Nikolica i Vucica su instalirali Srbiji Ameri, da se zavrsi saga o Kosovu. I zavrsili su: -ukinuta "zvezdica" -ukinute sve institucije Srbije -uspostavljena granica s medjunarodnim atributima -oteta srpska imovina -priznate privatne diplome, vozacke, pasosi -obezbedjen put preko Srbije -dobijen pozivni broj A ima li I JEDNA stvar da je dobila Srbija? I fatamorgana "zajednice srpskih opstina", po zakonima Kosova pa nema. A i cemu ce. Vucic je obezbedio PREDAJU Kosmeta, i samo umobolni ne vide!

crocar

14.01.2017 17:31

Propaganda,mediji,javnost Srbije su Haradinaja već proglasili krivcem i zločincem a zaboravljaju da "optužnica" nije automatski i dokaz,suđenje i presuda !Možda i jeste kriv za sve ono što se pominje,ali to je u nadležnosti suda a ne dnevne štampe.Predizborna populistička atmosfera se podgreva,vlasti je svaki poenčić bitan,dobijen na bilo koji način !