puder lice lepota
Shutterstock
puder lice lepota

Shutterstock

lice lepota, Foto: Shutterstock

Ako pazite na ishranu, svakako možete da pomognete svojoj koži. Kožu treba da negujete iznutra kao i spolja. Skupe i kvalitetne kreme nisu dovoljene da bi nega bila kompletna. Potrebno je da promenite neke navike u vašoj ishrani i da ove namirnice češće koristite:

1. Avokado

Avokado sprečava isušivanje kože jer masne kiseline koje sadrži avokado igraju značajnu ulogu u hidriranju kože „iznutra“ i tako sprečavaju njeno isušivanje. Ovo voće je bogato vlaknima, vitaminom E i B, folnom kiselinom a sadrži i oleinsku kiselinu koja održava mekoću kože. 

2. Borovnice

Borovnice sadrže antioksidanse koji pomažu da koža izgleda mlađe, zdravije i vitalnije. Ovo voće otklanja štetu koju koži nanosi prekomerno izlaganje suncu, smanjuju crvenilo i otklanja akne. Borovnice su bogate vitaminima B2, C i E koji osvežavaju kožu. 

3. Nar

Naša koža prirodno počnje da gubi na čvrstini i elastičnosti vremenom.Semenke nara sadrže antocijanine i elagičnu kiselinu koja povećava proizvodnju kolagena i smanjuje UV-oštećenja. Kolagen utiče na elastičnost i mekoću kože, i kada ne radi kako treba, koža postaje suva, tvrda, umorna. 

4. Lubenica

Lubenica sadrži 93 odsto vode, kombinaciju vitamina A, B6 i C, beta-karoten, moćne antioksidante, esencijalne omega 6 i omega 9 masne kiseline, cink, likopen. Likopen, kojim je lubenica puna, pomaže u sprečavanju UV oštećenja koja uzrokuju bore i suhu kožu.

Pročitajte i: