koleno bol u kolenu
Profimedia
koleno bol u kolenu

Profimedia

koleno bol u kolenu, Foto: Profimedia

Održavanje optimalne telesne mase sa dobro izbalansiranim namirnicama, kao i izbegavanje velikog fizičkog naprezanja tokom dana, dokazano smanjuju rizike od preteranog trošenja i potencijalnih oštećenja hrskavice.

Simptomi koji ukazuju na smanjen kvalitet strukture hrskavice ili čak njen potpuni nestanak jesu bol prilikom kretanja, kao i otok i zategnutost mišića.

Osim degenerativnih promena, uzrok trošenja i oštećenja hrskavice mogu biti i drugi faktori – mehaničke povrede prilikom udaraca, preterana fizička aktivnost, nošenje teškog tereta, kao i gojaznost, u nastavku teksta pročitajte koji su najbolji prirodni lekovi za obnavljanje hrskavice kuka, kolena i dr.

KAKO OBNOVITI HRSKAVICU KOLENA I KUKA

Istraživanja novijeg datuma su pokazala da je konzumacija namirnica bogatih amino-kiselinom lizin od izuzetno velike pomoći, jer ona učestvuje u obnavljanju kolagena od kojeg se naša hrskavica sastoji. S obzirom na to da se ona ne sintetiše u organizmu, potrebno ju je unositi preko hrane – optimalna količina jeste 12 miligrama za svaki kilogram naše telesne mase.

Tom supstancom obiluju namirnice kao što su mahunarke, bakalar, crveno meso, jaja, soja, jogurt, sir, sušeno voće, pasulj i sl.

Citrus Grejpfrut Pomorandža Limun

Shutterstock

Citrus Grejpfrut Pomorandža Limun, Foto: Shutterstock

KOJA SE HRANA ZA HRSKAVICU PREPORUČUJE

Ishrana koja se bazira na namirnicama bogatim vitaminima od ključnog je značaja za pravilno formiranje i obnavljanje hrskavice koljena. Najveći deo nje s vremenom okoštava, pa je potrebno unositi što je moguće više vitamina da bi se produžio njen vek i gipkost.

Telu je neophodan vitamin C jer on podstiče stvaranje kolagena ključnog u izgradnji zdravih ligamenata i tetiva.

Optimalna dnevna količina iznosi 75 miligrama, a odličan izvor su citrusi, narandže, mandarine, grožđe, kupine, kao i njihovi sokovi.

Vitamina C ima i u crnom luku, paprici, krompiru, zelenoj salati i sl. Ishrana bazirana na tom voću i povrću takođe može smanjiti rizik od pojave gihta koji nastaje nagomilavanjem mokraćne kiseline u zglobovima. Isto tako i vitamin D se preporučuje.

Studija realizovana 2009, koja je objavljena pod naslovom "Artritis i reumatizam" potvrđuje da su izlaganje sunčevoj svetlosti i vitamin D direktno doprineli boljoj pokretljivosti zglobova kod obolelih koji su tom prilikom testirani.

Rezultati studije pokazali su da je neophodno unositi dovoljne količine vitamina D u organizam kako bi se sprečila pojava osteoartritisa. On se, osim u sunčevoj svetlosti, nalazi u mleku, hlebu, žitaricama, kao i masnoj ribi poput lososa, ali i u haringama i ostrigama.

Namirnice bogate vitaminom A podstiču obnavljanje hrskavice kuka i koljena

Vitaminska salata

shutterstock

Vitaminska salata, Foto: shutterstock

PRIRODNI LIJEK ZA OBNAVLJANJE HRSKAVICE – ŽELATIN

Dodatak je mnogim salatama i desertima, a osim što je veoma jednostavan za pripremu, želatin ima još jednu prednost – on je izvanredan prirodni lek za obnavljanje hrskavice u kolenu, kuku i ostalim zglobovima. Naime, istraživanja su pokazala da konzumacija ove namirnice u znatnoj meri može da pomogne u regeneraciji hrskavice, jer ima sličnu hemijsku strukturu. Oštećena i istrošena hrskavica u kolenu, može nam napraviti velike probleme, i u velikoj meri nam narušava kvalitet života – stoga jedite želatin za hrskavicu svakodnevno, jer osim što će pokrenuti zglobove učestvovaće i u regeneraciji.

Optimalna količina iznosi 10 grama dnevno, a redovnom konzumacijom mogu se sprečiti i neprijatni simptomi osteoartritisa. Veoma je bogat proteinima, ima 10 esencijalnih amino-kiselina, između ostalih, prolin i hidroksiprolin, koji pomažu u regeneraciji mišićnog tkiva.

Još jedna prednost jeste i to što u želatinu nema ni masti ni holesterola, što nije slučaj s većinom namirnica bogatih proteinima. Osim toga, obiluje kolagenom, supstancom koja učestvuje u izgradnji tkiva, kostiju, tetiva, ligamenata i hrskavica, čije se količine obično smanjuju s vremenom kako starimo, piše "zdravljeipriroda".

Komentari (1)

Цицка

01.04.2018 11:14

Пихтије су најбољи лек , ево рецепта: 1,5 кг свињских ногу и ушију 1 јунећи језик или чисте јунетине од рибића лист ловора неколико зрна белог бибера корен першуна корен пашканата главица црног лука 5 ченова белог лука со алева парика остало знате , важно је процедити два пута кроз густо сито , јести пред ручак као прилог може се прелити соком од лимуна пред послужење или одозго исећи на колутове киселе краствачиће