Porast plata mora da prati rast proizvodnje i potrošnje
Shutterstock
Porast plata mora da prati rast proizvodnje i potrošnje

Shutterstock

Porast plata mora da prati rast proizvodnje i potrošnje, Foto: Shutterstock

Premijerka Ana Brnabić nedavno je izjavila da se vode razgovori sa MMF-om, ali i interne kalkulacije u Vladi Srbije, o tome koliko bi plate mogle da budu povećane. Tim povodom "Alo!" je kontaktirao nekoliko ekonomista, koji su nam objasnili kako će to povećanje izgledati.

- Stvar je veoma jednostana. Plate u javnom sektoru biće uvećane po dva osnova, a to povećanje će se itekako osetiti. Kao prvo, verujem da se više neće koristiti izraz "plate", već "PLATE". I sami vidite da se radi o značajnom povećanju u odnosu na trenutno stanje. Drugi osnov povećanja trebalo bi da se ogleda u tome da se lični dohoci više ne iskazuju u brojkama, već u slovima. Primera radi, ukoliko neko u ovom trenutku mesečno zarađuje 35.846,29 dinara, taj prihod bi se ubuduće znatno uvećao ako bi umesto toga pisalo trideset i pet hiljada osam stotina i četrdesetšest dinara i dvadeset devet para. U ovom slučaju, kao što sigurno i sami primećujete, povećanje je još drastičnije nego u prvom. Dakle, to su dva sigurna osnova za povećanje plata u javnom sektoru, koja mogu da se primene u bilo kom trenutku, nezavisno od toga šta MMF misli o povećanju. A ako se još i oni slože da se plate povećaju i u procentima, ta kombinacija bi mogla da dovede do drastičnog povećanja - otkriva za "Alo!" jedan uvaženi srpski ekonomista.

EKSKLUZIVNO!

Svetske zvezde žele srpski pasoš!

Pasoš

Profimedia.rs

Pasoš, Foto: Profimedia.rs

Glumac Rejf Fajns dobio je nedavno srpsko državljanstvo, postavši tako još jedna u nizu svetskih zvezda koje imaju pravo na naš pasoš ili su ga već uzeli. Prethodno su državljanstvo Srbije dobili Stiven Sigal, Adrijana Lima i druge zvezde, a "Alo!" ekskluzivno otkriva zašto su to uradili.

Naime, kako otkriva naš izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, sve veća popularnost crvenog pasoša, s kojim se može putovati u veći broj zemalja nego, primera radi, s američkim, doveo je do opšte pomame za srpskim putnim dokumentom.

- Amerima je neophodna ruska viza, nama nije. Treba im i kineska, koju dobijaju lakše nego rusku, a nama nije potrebna. Sa našim pasošem se može bz vize putovati po svim zemljama Evropske unije, Izrael, Tursku, Ukrajinu, Kazahstan, Brazil, Moldaviju, Indoneziju, Kubu, Tunis... Prosečnom Amerikancu, Britancu i sličnima, to predstavlja veliki problem, pa je sasvim logično da aplicira za srpski pasoš i tako se reši ogromnih životnih muka - objasnili su za "Alo!" iz ovog Ministarstva i dodali da se u narednom periodu očekuje prava najezba svetskih zvezda na naša diplomatska predstavništva radi rešavanja ovog problema.

NEZGODNA SITUACIJA

Menadžment Nataše Bekvalac u panici!

Nataša Bekvalac

Instagram/bekvalceva

Nataša Bekvalac, Foto: Instagram/bekvalceva

Menadžment Nataše Bekvalac upao je u paniku nakon što je pevačica odlučila da na venčanju uzme prezime svog budućeg supruga!

Kako saznajemo, menadžment panično pokušava da je odgovori od ove namere, zbog koje bi mogla da ima velikih problema u karijeri.

- Realno, kada kažete "Nataša Bekvalac", sigurno možete da prodate čak i nekoliko stotina karata za nastup u diskoteci. Ali, kada je u pitanju "Nataša Lazukić", projekcija kaže da se prodaja smanjuje na nekoliko desetina ulaznica. Deluje kao da je u pitanju neka nova pevačica, zbog čega je neophodno uložiti ogroman novac ne bi li se ljudima objasnilo o kome se radi. Zato pokušavamo Nataši da objasnimo da je bolje da zadrži devojačko prezime, kako je inače i bilo u prethodnim slučajevima, odnosno brakovima - otkriva naš izvor.

 

OVO SU IZMIŠLJENE VESTI KOJE SLUŽE SAMO ZA ZABAVU!

Komentari (15)

ana

24.09.2017 07:26

Na plakatama za nastup ce i dalje pisati Natasa Bekvalac i mirna Backa.Lepo od nje sto je uzela muzevljevo prezime.Podrska.

Jasna

24.09.2017 09:02

@ana - E boli me uvo

opsesija

24.09.2017 10:17

@ana - koja luda mili boze

Bane

24.09.2017 07:51

To je nama nasa borba za AV dala!

XXL

24.09.2017 08:50

"Stvar je veoma jednostavna" pa i jeste, a primer je prosveta gde su plate ili zarade pre dve-tri godine ko bi ga se sad sećao (verujem da ni Oni više ne znaju) bile 44-46.000 hiljada dinara i sa svim povećanjima unazad one su sad oko 36-38.000 tisuća dinara. Dakle po novom 'povećanju' plate ili zarade kao nikad do sada one neće preći prvobitnu gornju crtu. Zato matematiku niko ne voli u školi.

XXL

24.09.2017 16:06

@XXL - Ovo je moj šaljiv komentar u skladu sa textom inače u stvarnosti je mnogo gore.

Carli

24.09.2017 22:53

@XXL - Nije istina plate prof.u osnovnoj skoli sa staresinstvom su 49000.00.Znam radim u prosveti,kome ne odgovara plata neka radi nesto drugo.Oslobodite nama mesta sto smo pod ugovorom,nama je plata dobra.

XXL

25.09.2017 07:11

@XXL - Prijatelju @Carli stranački botu dodatak na razredno starešinstvo u osnovnoj školi je 1500 dinara. Ne dezavuiši javnost jer ni direktori nemaju toliko osim ako nisi uračunao botovski dodatak onda jeste ili je i tvoj komentar šaljivog karaktra na račun prosvetara. Pozz.

MAČIĆ

24.09.2017 10:04

SVAKA ČAST REDAKCIJI. DA NISTE OBJAVILI DA JE U PITANJU ŠALA, jer bi inače ja mislila da je "ŠALA" Hvala što ste me opasuljili.

mima

24.09.2017 15:15

Mene samo zanima jel neko procita clanak do kraja pre nego sto napise komentar?

PITANJE

24.09.2017 15:32

Kad ce se ukinuti decimali????? TO CE BITI USTEDA I U VREMENU I U NOVCU I SMANJENJE GRESAKA!!!!!!!

Mika

24.09.2017 20:18

@PITANJE - Ništa jer treba za putovanja u brisel a tamo.nas očekuju i dobro smo došli jer imaju nekog za zajebavanje.

Тртрћко

24.09.2017 16:03

Ја се не би' бунио да ми пензија буде 69 899,89 динара!Ако треба нема потребе да туре од позади и десет децимала.

Dr Miggyy

24.09.2017 16:51

O povećanju plata(e) već i vrapci na grani znaju, a o procentima povećanja ni baba Vanga ne bi licitirala. Kako je krenulo i takve plate neće imati ko da primi, mladi nam odoše u EU pre države. Vlada, tj. Dačićevo ministarstvo originalno se dosetilo da poveća broja građana, jer po jedan grad godišnje napusta zemlju, dajući državjanstvo stranim glumcima. Oni bar znaju da solidno glume kako da povećaju broja stanovništva naše zemlje.

Vlada Rolovic

24.09.2017 18:29

Zadužimo se za još koju milijardu godišnje, još malo uzmemo od roditelja penzije i eto povećanja u javnom sektoru. Kako drugačije nahraniti sve one sestrice, vratnice, ljubavnice. Marva u privatnom sektoru je nesposobna da zaradi za sebe a kamoli za javni sektor pa oni moraju da se žrtvuju i zajme po belom svetu.