Kesten
shutterstock
Kesten

shutterstock

Kesten, Foto: shutterstock

Miris kestena, sa dolaskom jeseni, se širi ulicama grada. Jedni ga kupuju kod prodavača na ulicama, kada ne mogu da odole njegovom primamljivom mirisu, dok se drugi odlučuju da ga sami pripreme. Kesten može da se sprema na dva načina, nas zanima koji je zdraviji.

Naime, kesten spada u orašaste plodove, a specifičan je jer iako ima dosta kalorija, nema puno masti i jedini je orašasti plod bogat vitaminom C.

Hranjivost mu je velika zbog velike količine skroba, kojeg ima više nego u krumpiru. Odličan je saveznik protiv lošeg holesterola. Osim toga, kesten je bogat i vitaminom A, B kompleksom i C, i sadrži puno folne kiseline i minerala. Bogat je kalijumom i fosforom. 

Ipak, kesten je dobro konzumirati i kada je kuvan ali i kada je pečen. Kada se kuva u termičkoj obradi ispari nešto vitamina a kod pečenja malo minerala. Tako da je kesten jedan od darova prirode koje bi trebalo da konzumirate češće, bez obzira na to za koji se način pripreme odlučite. 

Pročitajte i: