Poplava 2014 Obrenovac
Profimedia
Poplava 2014 Obrenovac

Profimedia

Poplava 2014. u Obrenovcu, Foto: Profimedia

Evropska unija je dala 11,1 miliona evra za saniranje posledica poplava u Obrenovcu od 2014. godine, što je čini najvećim darodavcem tog grada, saopštila je danas Delegacija Evropske unije u Srbiji.Kroz program pomoći u Obrenovcu je sanirana šteta na 1,331 stambenom objektu, izgrađena i opremljena 41 kuća, pomognuto 371 preduzeće i 2.416 poljoprivrednih gazdinstava.

Program-menadžer Delegacije EU u Srbiji Maja Vučković Krčmar rekla je da 4.000 građana Obrenovca živi u novim ili obnovljenim domovima, a više od 5.000 učenika, profesora i drugog školskog osoblja nastavilo u obnovljenim školama.

"Trudili smo se, ne samo da saniramo štetu nastalu nakon poplava, već i da unapredimo životne uslove građana pogođenih ovom katastrofom", rekla je Maja Vučković Krčmar u Obrenovcu predstavlajući rezultat sprovedenih projekata.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima, Marko Blagojević rekao je da EU u Obrenovcu finansira i projekte prevencije poplava, što uključuje popravkju 64 kilometra kanala, kupovinu tri nove i popravku šest pumpi, kao i popravku šest crpnih stanica.

Blagojević je kazao da je za potrebe prevencije i unapređenje sistema za zaštitu obezbeđeno 70 miliona evra.

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković je rekao da su zahvaljujući donatorima uspeli da ožive i modernizuju taj grad.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji sprovodi sedam partnerskih organizacija - Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije Hilfe zur Selbsthilfe e.V (Help), Arbeiter-Samariter-Bund Deutsćland e.V (ASB) i Danski savet za izbeglice (DRC), Austrijska razvojna agencija (ADA) i Svetska banka.

Komentari (2)

Predrag

30.06.2017 17:55

Pišite vi šta hoćete. Rusija je pravovremeno i blagovremeno pomogla. Neki se dobro sećamo koliko je EU parlament zasedao u vezi ze pomoći, praktično dok se voda nije povukla. Na kraju krajeva, u EU je 24 dražava a Rusija je jedna

Kvazimodo Sorabius

30.06.2017 18:58

A ostade zamaskirana krivica "nadleznih" za pogresnu procenu, necinjenje nuzne radnje (probijanja nasipa kod usca Kolubare), ustvari za "Biblijski potop" kako je rekao AV, a kad su drugi to citirali, izvrgnuti su pljuvanju i psovkama!