Zima Termometar
Profimedia
Zima Termometar

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Američka meteorološka komapnija "AccuWeather" objavila je svoju sezonsku prognozu za Evropu za zimu koja je pred nama.

Prema toj prognozi, Srbiju i okolne zemlje čeka blaga zima, sa veoma malo snega i temperaturama znatno višim od prosečnih za to doba godine.

Tokom zime se očekuju dugi periodi suvog vremena iznad celog Balkanskog poluostrva. Ono što je dobro je što će olujni sistemi uglavnom zaobilaziti naše područje, pa se ne očekuju ni prolećne poplave.

Snega će na Dinarskim planinama, Karpatima i ostalim planinama u regionu biti manje nego što je uobičajeno, a onima koji vole pravu zimu, ostaje da čekaju njen kraj, jer se tek tada mogu očekivati nešto hladniji talasi.

Vremenska prognoza

AccuWeather

Vremenska prognoza, Foto: AccuWeather

Prema ovoj prognozi, velika zima udariće ove godine istočnu Evropu, od Slovačke, pa do Ukrajine. Riga, Minsk, Kijev i Viljnus moraće da se pripreme za izuzetno niske temperature.

Što se tiče zapada Starog kontinenta, zimu će obeležiti brojne oluje u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji i Belgiji, a vetrovi bi mogli da izazovu dosta štete.

Pretpostavlja se da će oluje doneti i poplave u pojedinim delovima ovih zemalja.

U Španiji će standarno biti kišovito i toplo, kao i u Britaniji, a veći sneg očekuje se jedino na Alpima. U Britaniji se u drugoj polovini decembra očekuju oluje sa obilnim padavinama.

Komentari (1)

Vetar

13.10.2016 09:20

Sto bi rekli - Indijanci skupljaju drva, bice jaka zima..