Kuvarica kuvanje kuhinja Kuvar
Shutterstock
Kuvarica kuvanje kuhinja Kuvar

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rečni turizam predstavlja jednu od najbrže rastućih grana u turizmu. Umesto odluke da odmor provedu u jednom mestu, sve više turista odlučuje da slobodne dane provede na rečnom brodu i da za sedam ili četnaest dana vidi veći broj popularnih turističkih destinacija ploveći rekama kroz Evropu.

Za naše građane, rad na brodovima je itekako zanimljiv. Blizina kuće, kraći ugovori, dve nedelje plaćenog odmora, zdravstveno osiguranje, dečiji dodatak, obezbeđen smeštaj i hrana uslovi su koje malo koji zaposleni ostvaruje u gradovima.

U poslednje dve godine sve više raste interesovanje za rad na rečim brodovima, kažu u jednoj domaćoj agenciji, koja zastupa jednu od najpopularnijih rečnih kompanija u svetu Viking river cruises.

- Tokom cele godine imamo otvorene konkurse, sezona počinje u martu a završava se krajem godine. Naši građani koji imaju pasoš neke od zemalja Evropske unije imaju dodatnu prednost kada je u pitanju zaposlenje u međusezoni – ističu u ovoj agenciji.

Posebno je privlačna činjenica da kandidati koji dobiju zaposlenje potpisuju švajcarski ugovor koji kandidatima garantuje penzioni fond, zdravstveno, dodatak za decu, smeštaj i hranu na brodu, a nakon dva meseca rada sledi plaćeni odmor, navode.

Najbolje od svega su sasvim pristojne plate radnika. Zarade bez bakšiša, a prema iskustvima ranije zaposlenih bakšiš iznosi minimum 600 evra, u zavisnosti od zanimanja iznose od 1.150 evra za posao konobarice ili čistača, dok kuvari i sobarice mogu zaraditi i do 2.000 evra mesečno, šrenosi "Srbija danas".