Šoferšajbna,vlaga
Profimedia
Šoferšajbna,vlaga

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Da bi stakla s unutrašnje strane bila zamagljena, neophodno je da u automobilu ima vlage. Ali, ako nam vrata dobro dihtuju, odakle uopšte ta vlaga?

Odgovor je jednostavan i najčešće ne preterano skup za rešavanja: "Krivac" je filter kabine!

Većina nas vozi polovnjake koji su stari deset i više godina. Automobile se trudimo da održavamo koliko nam finansije dozvoljavaju, ali retko kome na pamet padne da promeni i ovaj filter.

Ukoliko filter kabine nije menjan godinama, on je potpuno prljav i ne obavlja svoju funkciju kako bi trebalo. A da bi funkcionisao kako valja, trebalo bi ga menjati na pređenih 15.000 kilometara.

Najbolje bi bilo staviti filter s akvitnim ugljem, koji će neutralisati sijaset štetnih materija.

Filter se može nalaziti na nekoliko lokacija, a najčešća je iza pretinca ispred suvozačkog sedišta ili ispod haube kod rezervoara za vodu.

Pažnju treba obratiti i na odvode za vodu koji se nalaze ispred vetrobranskog stakla, a koji se mogu začepiti raznom prljavštinom koja kriz filter i kablove koji se u blizini nalaze prodire u unutrašnjost vozila.

Dakle, promenite fiter i očistite te odvode, pa ćete se rešiti problema sa zamagljenim staklima. Zamena filtera je laka i laicima, pošto vam za to ne treba više od pola sata, a uputstvo se dobija uz novi filter.