Zubi Osmeh
Shutterstock
Zubi Osmeh
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema nekim istraživanjima od te bolesti pati čak 30 odsto odraslih osoba. Ispadanje zuba može da se spreči, ako ova bolest na vreme počne da se leči.

Prva njena faza je gingivitis, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

Uzroci paradontoze su genetika, hormoni i bakterije, a njeni simptomi su osteljivi i otečeni desni, crvenilo i krvarenje desni, bolni zubi i bolno zubno meso, neprijatan zadah iz usta, klimanje i ispadanje zuba.

Dr. med.dent Ana Jakšić objasnila je za ovaj hrvatski protal kako izgleda lečenje paradontoze i kako sami sebi možemo da pomognemo.

- Čim osetimo simptome treba da odemo kod zubara i počnemo sa lečenjem.

- Stomatolog treba mehanički da ukloni tvrde i meke naslage oko zuba.

- Vrlo je važno pojačati oralnu higijenu, što znači duže pranje zuba posebnom pastom za paradentozu i to barem dva puta dnevno.

Priroda je oduvek bila naš najbolji saveznik u borbi protiv brojnih bolesti. I u ovom slučaju postoje prirodni vid borbe protiv ove bolesti.

Pošto stomatolog očisti zube i zubno meso od tvrdih i mekih naslaga, kako bi ublažili ili uklonili simptome gingivitisa, pomoć potražite u ovim namirnicama:

1. Beli luk - ima snažna protivupalna svojstva pa pomaže kod oteklih, crvenih i upaljenih desni. Izgrizite i žvačite češanj belog luka pa ga ispljunite ili progutajte.

2. Aloa vera gel - ova biljka umiruje i hladi pa je dobra za otečene desni. Na prst stavite malo gela pa njime istrljajte desni. Nemojte da ga ispirate.

3. Soda bikarbona - deluje protiv gljivica (kandide) koja se često pojavljuje kod gingivitisa i paradentoze. Kašičicu sode bikarbone stavite u mlaku vodu, uzmite gutljaj i dobro isperite usnu duplju pa je ispljunite.

4. Čaj od kadulje - jedan od najstarijih i najpoznatijih narodnih recepata koji deluje protiv upala. Napravite jači čaj pa kada se malo ohladi "muljajte" ka po ustima i dobro isperite usnu šupljinu pa ga ispljunite.

5. Vitamin C - unosite ga u organizam putem voća (citrusa, kivija, bobičastog voća...) i povrća (paprike, paradajza, spanaća..)

Komentari (1)

Pirot

31.01.2016 18:08

Nisam... I mogu da napišem samo da mi je samopouzdanje na nuli. O devojci više ne mogu ni da sanjam iako imam 25 g. a kamo li da pričam sa njom. Teško je prvo i primetiti znake paradontoze a kad ih već primetite ... kasno je. Šteta, čak sam i u depresiju upao iako sam ranije bio uvek veseo i srecan.