Infarkt  žena srce
Profimedia
Infarkt  žena srce

Profimedia

Infarkt žena srce, Foto: Profimedia

Opasnost od srčanog udara znatno je veća nakon neke respiratorne infekcije, kao što su grip, bronhitis i upala pluća, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u američkom časopisu "Internal Medicine Journal".

"Rezultati do kojih smo došli potvrđuju ono na što su upućivale i ranije studije, a to je da ozbiljna infekcija disajnih organa može da bude okidač za srčani udar", objasnio je glavni autor studije, piše Večernji.hr.

"Ustanovili smo da rizik od srčanog udara, koji se kod nekih osoba može povećati i za 17 puta, nije nužno velik na samom početku bolesti, već se pojačava u danima koji slede, a najveći je tokom prvih nedelju dana bolesti, nakon čega se opasnost postupno smanjuje", objasnio je.

Istraživanjem je obuhvaćeno 578 pacijenata koji su dobili infarkt nakon blokade jedne koronarne arterije.

Autori studije ustanovili su da je 17 odsto ispitanika oko nedelju dana pre srčanog udara imalo neku respiratornu infekciju, a 21 odsto ih je prebolelo neku bolest disajnih puteva 31 dana ranije.

"Učestalost srčanih udara najviša je zimi", podseća dr Tomas Bukli, koji je učestvovao u istraživanju.

Naučnici su objasnili da respiratorne infekcije povećavaju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, što objašnjava povećan rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Pročitajte i: