Đak Obrazovanje Učenik Student Studiranje
Shutterstock
Učenje Student
Pojedinci neće moći još dugo da budu večiti studenti, Foto: Shutterstock

Studenti koji su upisani pre 2006. godine, moraće uskoro da zagreju stolicu, jer im je kraj ove školske godine  - 30. septembar 2016. poslednji rok da indeks zamene diplomom.

Taj datum je više puta pomeran, dobijali su nekoliko šansi, al i je Ministarstvo prosvete odlučila da taj rok više ne produžava, pišu "Novosti".

Večiti studenti imaće mogućnost samo da se ponovo upišu i to prema bolonjskim programima - plate, polože razliku ispita i nastave da studiraju.

Večiti studenti imaju nešto malo manje od godinu dana fore da se "isčupaju", ali je zato prvoj generaciji bolonjaca već "odzvonilo".

Oni koji su upisali školske 2006/2007 godine traže da dobiju rok od još dva semestra da polože ispite. Međutim, male su šanse da će to i dobirti.

- Zakon kaže da studenti koji su upisali po "bolonji" mogu da pohađaju osnovne studije osam godina, i devetu godinu na ličnu molbu fakultetu. Svi ti rokovi su istekli i za desetu godinu nema zakonskog osnova - rekao je prof. dr Miodrag Popović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Univerzitet je poslao fakultetima instrukciju kako bi trebalo da postupaju prema njima, da im omoguće da ponovo upiđu studije bez prijemnog, kao i da im priznaju ispite.

Komentari (2)

saw

06.10.2015 08:49

i da se vrate majci u crnu goru

JO

07.10.2015 11:52

@saw - AAA GRESITE MNOGO GRESITE ..OVDE NIJE VISE REC O STUDENTIMA IZ CGORE...OVAJ ZAKON JE DONET DA VI SRBI NE ZAVRSITE FAKULTETE JER SADA SVAKI FAKULTET IMA OBAVEZU DA PO "KLJUCU" -kao nekada u ex YU- PUSTA STUDENTE ROME I STUDENTE NAC. MANJINA ZNALI ONI NA ISPITU ILI NE...VIDIM DA VI ZAISTA NE SHVATATE SISTEM U KOME ZIVITE