Orao krstaš
Privatna arhiva
Orao krstaš

Privatna arhiva

Orao krstaš, Foto: Privatna arhiva

U Srbiji je ostao samo par te vrste ptice, čijom smo se brojnošću nekad ponosili. Njega volonteri neprekidno nadgledaju, a radi zaštite te vrste ptice pokrenut je i projekat „Panon igl“, koji finansira Evropska unija. U tom projektu učestvuju Srbija, Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka.

Projekat je započet još pre dve godine, a Milica Mišković, koordinatorka projekta za Srbiju, kaže da dobre vesti već postoje, jer je prvo gneždenje u našoj zemlji uspešno izvedeno u junu prošle godine.

- Prvobitni cilj je bio da pređemo 250 parova u Panonskoj niziji, međutim, nova informacija je da možemo imati više od 300 parova na kraju 2022. godine, kada nam se završava projekat. Ovo je veoma ambiciozno jer postoje ogromne pretnje. Faktori koji orla krstaša ugrožavaju su loše stanište, teritorija, plen i ljudsko uznemiravanje, a najopasniji faktor je trovanje, protiv kojeg se najviše borimo - rekla je Milica.

Za uspešnost projekta potrebno je i strpljenje jer orao krstaš tek sa pet ili šest godina može da zauzme teritoriju i postane polno zreo. Takođe, reproduktivni uspesi su vrlo neizvesni jer je ulaganje u potomstvo ogromno, a broj potomaka mali. 

Ukratko o orlu krstašu

- Krstaš nije naš najveći orao, ali je najgraciozniji

- Tamne je boje, sa upadljivo zlatnim glavom i vratom

- Odlično leti, živi u ravnici i gnezdi se na usamljenim stablima

- Lovi na otvorenim terenima, odličan je lovac

- Ukoliko neko želi da mu povredi ili ukrade mladunče, može biti opasan, ali nikada nije napao čoveka

 

Komentari (1)

Ila

11.02.2018 17:12

Bravo, divna ptica!