Turska Istanbul
Profimedia
Turska Istanbul

Profimedia

Izašli da podrže Erdogana, Foto: Profimedia

Erdogan je kratko pozdravio svoje pristalice koje su mahale državnim zastavama, prenela je turska televizija.Atmosfera na skupu je opuštena u kvartu Kisikli, na azijskoj strani Istanbula, gde Erdogan ima kuću jer je tamo bio gradonačelnik.

Skup podrške organizovan je i u Ankari gde su se Erdoganove pristalice okupile ispred parlamenta ali u manjem broju nego u Istanbulu.

Erodgan je putem Tvitera zatražio od sugrađana da "nastave da budu gospodari ulica... jer je novo nasilje uvek moguće" posle neuspelog puča u kojem je u noći izmeĐu petka i subote poginulo 265 ljudi.

Ta poruka turskog predsednika je primljena, te je okupljenih bilo i na Trgu Taksim u Istanbulu, gde su pre nekoliko godina izbili nemiri tokom protesta protiv tuskih vlasti, a prošle noći je tu bilo poprište jednog od sukoba vojnih pobunjenika i policije, verne Erdganu.

Duž poznate ulice Istiklal večeras su šetali gradjani noseći turske zastave i uzvikujući "Alahu Akbar!". Na čelu kolone su bili mladi ljudi koji su se držali za ruke, a za njima čitave porodice.

Kolone automobile su takodje prolazile s turskim zastavama i pesmom.

"Srećan sam. Volim Tursku", rekao je sedmogodišnji Ahmet, dok je 18-godišnja Fatma rekla da Turci danas slave slobodu i demokratiju.