Redžep Tajip Erdogan
Profimedia
Redžep Tajip Erdogan

Profimedia

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

Kako se navodi, obaveštajna služba Turske bila je upozorena od svojih ruskih kolega da je "vojni puč neizbežan". Ruska vojska je ove informacije, navodno, dobila nakon što je presrela razgovore pučista.

Navodi se da su organizatori zavere, između ostalog, diskutovali o planovima da pošalju nekoliko helikoptera u Marmaris, u kom se nalazio turski predsednik Erdogan.

"Diplomatski izvori navode da je Erdoganova promena spoljne politike samo nedelju dana pre puča bila glavni razlog zbog kojeg je nekoliko stranih država provociralo puč i obećavalo podršku vojsci da ga izvede, ali je Erdogana taj isti pomak u spoljnoj politici i spasio", navodi Fars, a prenosi Sputnjik.

Pučisti spremili optužnicu za Erdogana

Organizatori neuspelog vojnog puča u Turskoj nameravali su da predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njemu blizak krug ljudi optuže za podržavanje terorizma zbog pregovaranja sa Radničkom partijom Kurdistana pre pokretanja vojne operacije protiv Kurda, objavili su danas turski mediji, pozivajući se na dokumenta koja je otkrila policija.

Tokom pretresa kancelarije državnog tužioca Mehmeta Sela u Istanbulu pronađena je i peticija o pokretanju sudskog postupka protiv turske vlade. Da su pučisti uspeli prošlog petka, pokrenuli bi istragu na osnovu teze da su Erdogan i njegovi saradnici "počinili zločin pomaganja naoružanoj terorističkoj organizaciji" tako što su "ignorisali terorističke pripreme napada", navela je Anadolija, pozivajući se na izvor iz turskog tužilaštva. Peticija nije potpisana, niti je na njoj bio datum, već samo 2016. godina.

Kremlj nema informacije da je Rusija navodno upozorila predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da mu se sprema puč, izjavio je danas portparol Dmitrij Peskov.

"Ne raspolažem takvim informacijama i ne znam koji su to izvori na koje se poziva novinska agencija Fars", rekao je Peskov novinarima, prenela je agencija Tass.

Komentari (3)

momazver

21.07.2016 10:39

Koliko se ja razumem u meteorologiju,kako god okreneš, Kurdima sledi neka*Oluja*...pa ko god bio na vlasti.

nenad

21.07.2016 11:03

Ako suraygovore pucista prisluskivali Rusi, onda suih Ameri slusali iz prvog reda ako vec nisu suflirali!

Gospodin Grga Pitic

21.07.2016 19:58

Pede*ska posla, on njima obori avion, a oni njemu sacuvaju fotelju