Špijun
Profimedia
Špijun

Profimedia

Špijun, Foto: Profimedia

"Uspeh naše istrage velikim delom će zavisiti od informacija koje nam budu dale nemačke kontraobaveštajna tela", rekla je Frauke Keler.

Sumnja se da je Ankara nadzirala 300 pojedinaca i organizacija u Nemačkoj koje smatra bliskim pokretu Fetulaha Gulena, za kojeg Ankara tvdi da je inspirator neuspelog puča prošlog leta.

Slučaj je pokrenuo nemački visoki regionalni zvaničnik, koji je rekao da je Ankara tražila od Berlina da im pomogne da u Nemačkoj špijuniraju 300 pojedinaca i organizacija koje smatraju bliskim Gulenovom pokretu.

Ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Donja Saksonija Boris Pistorijus danas je optužio Tursku za "neprihvatljivo i neopravdano" špijuniranje pristalica propovednika Fetulaha Gulena koji žive u Nemačkoj. "Veoma jasno smo rekli da se ponašanje turskih vlasti i njihov strah od zavere može nazvati i paranojom", rekao je Pistorijus i dodao da je tražio od nemačke vlade da nađe "jasne i prave reči" za Ankaru.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer rekao je da špijunske aktivnosti neke strane zemlje u Nemačkoj podleže sudskom gonjenju.

"Mi ne prihvatamo takve aktivnosti na našem tlu", rekao je De Mezijer.

Savezno tužilaštvo će pokušati da utvrdi da li je Turska zaista sakupljala informacije o pristalicama Gulena koji žive u Nemačkoj.