Hapšenja po Turskoj
Tanjug/AP
Hapšenja po Turskoj

Tanjug/AP

Hapšenja po Turskoj, Foto: Tanjug/AP

 

Četiri dana nakon pokušaja puča protiv turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana u Turskoj je do utorka otpušteno na hiljade zaposlenih u javnom sektoru zbog sumnje da su povezani sa pobunom.

Reč je o vojnicima, policajcima, sudijama, državnim službenicima, profesorima.

 

Turske vlasti optužuju sledbenike muslimanskog verskog vođe Fethulaha Gulena, koji živi u dobrovoljnom egzilu u SAD, za organizovanje neuspešnog vojnog puča.

Ministarstvo obrazovanja suspendovalo je 15.200 zaposlenih u prosveti, a oduzete su i licence za 21.000 nastavnika koji rade u privatnim institucijama, prenosi Hurijet.

Turski vladin Odbor za visoko obrazovanje naredio je ranije danas da ostavke podnese 1.577 dekana na svim univerzitetima.

Akademci ne mogu iz zemlje

Turski Visoki odbor za obrazovanje zabranio je danas do daljeg svim akademicima da putuju u inostranstvo, prenio je državni servis TRT. Mjera je uvedena nakon pokušaja vojnog udara prošle sedmice. U izvještaju nije navedeno više detalja o zabrani.

 

U Nacionalnoj obaveštajnoj službi (MIT) suspendovano je ukupno 100 ljudi.

Smenjeno je 257 od 2,600 zaposlenih koji rade za premijera i njihova lična dokumenta su zaplenjena.

U čistkama koje su usledile posle neuspelog udara smenjeno je i 429 zaposlenih u Dijanetu, turskom Direktoratu za verska pitanja, u kome radi više od 100.000 ljudi, saopštila je ta insititucija.

U Ministarstvu za socijalnu politiku i porodična pitanja suspendovano je 393 službenika, a u ministarstvu za razvoj 16 zaposlenih.

U ponedeljak je sa dužnosti suspendovano 7.899 policajaca, 614 pripadnika žandarmerije, 30 guvernera provincija i 47 guvernera distrikta, kao i 264 pripadnika lokalnih organa vlasti.

Premijer Binali Jildirim rekao je u ponedeljak da je suspendovano i 1.500 zaposlenih u ministarstvu finansija.
Prema rečima zamenika premijera, zbog pokušaja puča, pravne procedure pokrenute su protiv 9.322 osobe.

Inače, iz SAD je stigla informacija da dokumenta koja je Turska poslala o Fetulahu Gulenu, optuženog u Ankari za umešanost u pokušaj puča, američke vlasti ne mogu smatrati zahtevom za njegovo izručenje.

SAD analiziraju dokumenta koja je Turska poslala o Gulenu, ali zvaničan zahtev za njegovo izručenje nije stigao u Vašington, rekli su zvaničnici Stejt departmenta.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest je precizirao da je turska vlada poslala materijal o Gulenu u elektronskoj formi, a da američke vlasti čekaju i formalni zahtev za izručenje.

Juče je tursko ministarstvo pravde saopštilo da je poslalo Vašingtonu dosije o Gulenu, ali nije preciziralo da li se radi o zvaničnom zahtevu za izručenje.

Ernest je rekao da su američki predsednik Barak Obama razgovarao je sa predsednikom Turske o statusu Gulena, turskog sveštenika koji živi u SAD, a koga predsednik Tajip Redžep Erdogan optužuje da stoji iza pokušaja puča i čije je izručenje Turska najavila da će tražiti.

Američki zvaničnici kažu da Turska mora da pruži dokaz da je Gulen umešan u pokušaj puča.

Portparol Bele kuće je istakao da će bilo kakav zahtev za izručenje koji Turska podnese biti procenjen u skladu sa odredbama sporazuma između dve zemlje, navodi britanska agencija.

Eventualni zahtev za Gulenovo izručenje naići će na pravne i političke prepreke u SAD, prenosi Rojters.

Pravnici u ministarstvima spoljnih poslova i pravde bi pregledale zahtev kako bi odredile da li je navodni prekršaj krivično delo u obe zemlje i da li je on obuhvaćen sporazumom o ekstradiciji koji postoji između dve zemlje.

Zahtev bi potom bio upućen sudiji koji bi doneo odluku o tome da li postoji osnovana sumnja da je krivično delo počinjeno i da ga je optužena osoba izvršila.

Ako zahtev prođe ove "testove" i utvrdi se da je u skladu sa zakonom, na kraju bi ipak morao da dobije odobrenje američkog državnog sekretara Džona Kerija koji bi pak mogao da razmotri nelegalne faktore kao što su humanitarni razlozi.

Gulen je juče pozvao SAD da odbaci zahtev Turske za njegovo izručenje.

U saopštenju Gulen je ocenio je kao "smešne" izjave turskog predsednika Erdogana i premijera Binalija Jildirima da je on organizator pokušaja vojnog državnog udara u Turskoj.

"Erdogan je još jednom pokazao danas da je spreman na sve da učvrsti svoju vlast i progoni one koji ga kritikuju", napisao je Gulen koji živi u američkoj državi Pensilvanija.

Erdogan je juče nastavio sa čistkama i otpustio ili suspendovao brojne ljude u obrazovanju i u medijima koje smatra bliskim Gulenu, posle vojske, policije i pravosudja.

"Pozivam američku vladu da odbaci sve napore čiji je cilj da se zloupotrebi procedura izručenja da bi se sprovodile političke vendete. Smešno je, neodgovorno i netačno nagoveštavati da ja imam bilo kakvu vezu sa tim užasnim propalim državnim udarom", napisao je Gulen.

On je već ranije negirao da ima bilo kakvu vezu sa pučom u Turskoj.

Američko-turski sporazum o ekstradiciji stupio je na snagu 1981. godine, ali on se ne odnosi na krivična dela "političkog karaktera" mada pokriva "krivično delo ili njegov pokušaj protiv predsednika ili premijera", navodi Rojters.