Redžep Tajip Erdogan
Profimedia
Redžep Tajip Erdogan

Profimedia

Redžep Tajip Erdogan hapsi pripadnike predsedničke garde, Foto: Profimedia

Haos u Turskoj i dalje traje nakon neuspelog vojnog puča. Erdogan je izdao nalog za hapšenje njegovih gardista, a kako prenosi AFP, najmanje 283 njih je već uhapšeno.

U međuvremenu, turska vlada je proglasila nevažećim 10.856 pasoša "zbog opasnosti od bekstva njihovih vlasnika", pri čemu je oko 10.000 službenih.

Isto tako, Erdogan je produžio vreme trajanja pritvora bez podizanja optužnice na 30 dana. Naredio je zatvaranje više od 1.000 privatnih škola i više od 1.200 udruženja.

Turske vlasti uhapsile Gulenovog nećaka zbog puča

Turske vlasti su uhapsile nećaka muslimanskog verskog vođe Fetulaha Gulena u vezi sa propalim pokušajem vojnog puča 15. jula, javio je AFP pozivajući se na turske državne medije.

Navodi se da je Muhamet Sait Gulen uhapšen u Erzurumu na istoku Turske i da će biti sproveden u Ankaru i podseća da je njegov stariji rođak optužen da je bio mozak puča koji je navodno pokušao da izvede uz pomoć pripadnika svog pokreta.

AFP navodi da je ovo prvi put od početka obračuna turskih vlasti sa pučistima da je uhapšen neko od članova porodice Gulena koji živi u samoizgnanstvu u Pensilvaniji.

Drugi njegov nećak Mehmet Mezher Gulen je sredinom maja ove godine uhapšen u Izmiru zajedno sa još 28 ljudi osumnjičenih da pripadaju organizaciji koju vodi Fetulah Gulen.

Za pokušaj puča turski predsednik je okrivio imama Fetulaha Gulena, koji živi u SAD i negira da je na bilo koji način umešan u vojni udar.

Prema Erdoganovim rečima, vanredno stanje će omogućiti vlastima da se uspešno izbore sa posledicama pokušaja puča i da ponovo uvedu red i poredak u zemlji.

Podsetimo, tokom čistki koje su usledile posle puča, uhapšeno je i suspendovano najmanje 60.000 zaposlenih u državnoj službi a među njima su zvaničnici Ministarstva obrazovanja, nastavnici u privatnim školama, rektori univerziteta i dekani fakulteta.

Turska državna agencija Anadolija prenela je da su zatvorene škole i udruženja povezane sa imamom Gulenom, a naređeno je i ukidanje 19 udruženja poslodavaca, 15 univerziteta i 35 medicinskih instituta.

Tokom vanrednog stanja, Erdoganu će biti omogućeno da zaobiđe parlament u donošenju zakona i da ograniči ili ukine mnoga prava i slobode građana.

Nemačka i Francuska, kao i najviši zvaničnici EU, kritikovale su mere koje Erdogan sprovodi posle neuspelog vojnog udara, dok turska vlada brani takve akcije, navodeći da su na meti samo oni za koje je "100 odsto" utvrđeno da su umešani u puč.

Erdogan je ranije danas za televiziju Frans 24 rekao da je EU "pristrasna i puna predrasuda" prema Turskoj.

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel kritikovala je Tursku zbog produženja trajanja pritvora bez podizanja optužnice, koji je po zakonu mogao da traje najviše četiri dana. Navode da Erdogan "prelazi granice legitimnog odgovora na pokušaj puča" i da preuzima svu vlast u svoje ruke, što je presedan u Turskoj posle prvih demokratskih izbora 1946. godine.

Čelik: Nastavljamo evropski put i sporazum o migrantima

Turski ministar za evropske poslove Omer Čelik izjavio je danas da pokušaj puča u toj zemlji ne znači kraj evropskih aspiracija Turske i obećao da će Ankara poštovati sporazum sa EU o rešavanju migrantske krize.

"Ne verujemo da je ovo kraj tog puta. Vreme je za potpuno nov impuls", rekao je on novinarima u Ankari, prenosi AFP.
Čelik je dodao da se dogovor o izbeglicama nastavlja bez ikakvog zastoja, uprkos nedavnom pokušaju državnog udara u Turskoj.